IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Катализаторите станаха още по-ценни - от тях сe прави дрога

В Конго арестуваха над 100 души за кражби на скъпите детайли

Катализаторите на автомобилите станаха много популярни сред крадците през последната година заради скъпоценните метали в тях. Оказва се обаче, че този детайл има и друго интересно предназначение, което го прави много търсено от престъпници - от него може да се прави дрога.


катализатор


Полицията в Конго е установила, че местните жители използват катализаторите за приготвянето на наркотик, наречен "бомба". Те смилат на прах керамичната мрежа и я смесват със седативи и сънотворни лекарства. Само през последния месец в столицата Киншаса за кражби на катализатори са арестувани над 100 души.

Както съобщава агенция Reuters, след приема от човек наркотикът от катализатора предизвиква силна апатия, при която хората с часове стоят на едно място и се клатят, след което изпадат в дълъг сън, продължаващ няколко дни. Ролята на керамичната мрежа в състава на веществото не е ясна, като най-вероятно тя забавя действието на препарата.

Полицаи твърдят, че броят на кражбите на катализатори е скочил в пъти, като наркоманите не се притесняват от факта, че металите, нужни за направата на този детайл, предизвикват рак. Механик от Киншаса разкри, че само за месец в сервиза му са дошли десетки клиенти, чиито автомобили са останали без катализатори.

Заради ръста на цените на редките метали катализаторите значително поскъпнаха още в началото на годината. Те съдържат паладий, платина и родий и това ги прави още по-търсени на пазара на черно, от което се възползват и крадците.

Снимка: Motor


0 от 500