IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota измисли как да се бори с крадците на катализатори

Компанията инвестира 1,4 млн. долара в специална технология

Кражбата на катализаторите от автомобилите е един от най-новите проблеми, с които се сблъсква автомобилната индустрия. Сред сериозно потърпевшите от него е компанията Toyota, чийто автомобили са основен обект на подобни посегателства.


Toyota


Японският производител намери начин за справянето с кражбите на катализаторите, които са много търсени заради наличието на скъпоценни метали в тях. Новата услуга за защита засега ще действа само на територията на Великобритания, но в Toyota смятат постепенно да я разпространят по света.

Компанията ще инвестира около милион британски лири (1,4 млн. щатски долара) в скрита маркировка на катализаторите на повече от 100 000 автомобила от марката. Това ще помогне на полицията за проследяванатето на крадците. Новата услуга ще бъде напълно безплатна и ще се предлага за по-старите модели на Toyota.


Toyota


Що се отнася до новите автомобили на Toyota и Lexus, при тях конструкцията на катализатора е различна и съответно те много по-рядко стават обект на посегателство от страна на престъпниците.

За осигуряване на новата защита японският производител работи с местната компания Smartwater, която произвежда и поставя одобрено от полицията "невидимо" маркиране. Първата партида от комплекти за проследяване е от 50 000 бройки, а други 20 000 вече са предадени на полицейските управления. Някои от старите "Тойоти" вероятно отсъстват в базата данни на компанията и органите на реда ще имат грижата да се свържат с техните собственици и да маркират автомобилите.

Снимки: Toyota

0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До 1 ( преди 2 години )
    По скоро това ще спре дребните и нови крадци. Така си мисля аз. Иначе за професионалистите си прав, почти няма технология която да ги е спряла за дълго, та едва ли това ще е първият път
  • #2
    12 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Господа, става дума за бели държави, където си имат специализирани звена за борба с различви видове престъпност, а не са застинали в милиционерско време. Идеята е като заловят хора с маркирани катализатори да могат да им предяват обвинения за конкретни кражби въз основа на жалбите в полицията.
  • #1
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Напушен ( преди 2 години )
    Хъхъъъ! Колко якоооо!