IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кражбите на катализатори ще продължат да се увеличават

Цените на материалите, от които се прави този детайл, достигнаха рекорди нива (ВИДЕО)

Наскоро ви съобщихме, че кражбите на катализатори на хибридни автомобили са се увеличили значително не само в САЩ, но и в други държави (в това число и България). Причината са високите цени на елементите паладий и родий, от които се прави този основен детайл. Оказва се, че проблемът се разраства и придобива застрашителни размери, като вина за това има и пандемията от COVID-19, която остави много хора без препитание.


катализатор


Според The New York Times, полицейските служби в САЩ разследват все повече случаи в цялата страна. В Сейнт Луис, например, се съобщава за 8 пъти повече кражби на катализатори отколкото през 2019 година. Същото се наблюдава в Лексингтън (Южна Каролина), Уичита (Канзас) и много други градове.

Основният фактор за това е покачването на цената на материалите, от които се правят каталитичните конвертори. Този детайл е задължителен за всички коли в САЩ, произведени след 1975 година, като за производството му се използват платина, родий и паладий. Цената на паладия, например, е скочила 5 пъти за последните 5 години, като достига рекордните 2500 долара за унция.

Същото важи и за родия, който през 2016 година е струвал 640 долара за унция, а сега се очаква да достигне до 21 900 долара, което е повишение с 3000%. Това е 12 пъти повече от златото и действа като магнит за крадците. Едновременно с това се увеличава и броят на фирмите, които изкупуват катализатори, като те са готови да платят до 500 долара на бройка.


Toyota Prius


Като правило, повече благородни метали използват по-старите автомобили и затова най-често са атакувани първите поколения на Prius. Популярни сред крадците са също големите всъдеходи и пикапи, тъй като те имат по-висок пътен просвет, а това улеснява промъкването под тях и отмъкването на катализатора.

Проблем е и откриването на откраднатия детайл, който бързо изчезва на черния пазар. Полицията признава, че няма как да открие изчезналите детайли и препоръчва на собствениците да посетят сервиз и да гравират регистрационния номер на колата си върху катализатора. Това може да се струва прекалено на някои собственици, но застрахователите не покриват кражбата на този елемент. А поставянето на нов не е никак евтино.


Снимка и видео: Carscoops

0 от 500
  • #3
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Няма контрол ( преди 2 години )
    Всички фирми,приемащи катализатори трябва да бъдат задължени да записват данните от личната карта на приносителя.Нарушат ли това изискване,глоба и отнемане на лиценз.
  • #2
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Пострадал ( преди 3 години )
    Малко преди нова година и на мен ми свиха катализатора. Още им пожелавам на момчетата дето са ми го резнали да ги дават парите от него за погребения.
  • #1
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Няма как да забранят търговията , защото всички пунктове за изкупуване на стари автомобили имат стари катализатори и винаги могат да "докажат" че които имат са ги свалили самите те , а не са ги изкупили