IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Масово задигат катализаторите на Toyota Prius

Причината е ръстът в цените на паладия и родия на пазара в САЩ

В градчето Елк Гроув, окръг Сакраменто в щата Калифорния, полицията откри склад с голямо количество откраднати катализатори (каталитични конвертори). Най-пострадали от действията на престъпниците се оказали собствениците на хибридния модел Toyota Prius.


Toyota Prius


Работата е в това, че напоследък цените на паладия и родия, които влизат в състава на катализаторите, са се повишили значително на местния пазар. За 31 грама от първия метал се предлагат над 2300 долара, а за същото количество от втория - около $ 10 000. Тези цифри са свързани с ръста на търсенето поради увеличаващото се производство на хибридни превозни средства.


Катализатори - акция - САЩ


По тази причина моделът Toyota Prius в производствения период 2009-2016 страда най-много. До голяма степен това се дължи на факта, че този японски автомобил е много популярен по пътищата на Калифорния. Престъпниците изрязват катализатора от изпускателната система за броени минути.

Именно хибридните автомобили привличат вниманието на престъпниците поради причината, че благодарение на наличието на електромотор, отработените газове при тях са по-чисти в сравнение с колите с ДВГ и по-малко замърсяват системата. Поради това двата ценни метала в катализатора са и най-чисти.


Катализатори - акция - САЩ


Във въпросния склад полицията откри около две хиляди катализатора и 300 000 долара в брой, явно получени за паладия и родия от тях. След 2016 година Toyota разработи специално защитно покритие, което не позволява катализаторът да бъде срязан.

0 от 500
  • #5
    34 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    В България не е така, слегат ГИ на хибрида и цапат катализатора
  • #4
    40 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Пък после се чудим защо американците гласуват за Тръмп. Явно и там хората страдат от ромски номера. Само дето техните роми говорят на испански или са потомци на бивши роби.
  • #3
    42 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    И във Великобритания много ги крадят.
  • #2
    41 rate up comment 4 rate down comment
    Leberknoedl ( преди 3 години )
    Оказва се че да са ти ниски вредните емисии може да бъде и недостатък. Е, все пак добре че немските "премиуми" го нямат тоя недостатък.
  • #1
    46 rate up comment 5 rate down comment
    Ром ( преди 3 години )
    И там ли стават такива циг... идиотщини? Мислех, че е само при нас. Но тук едва ли ще ги хванат. Под шапката на някой приятел на приятел на ББ се случват нещата. Дали ще е ББ или някой от БСП - все тая.