IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Катализатори за 750 000 долара бяха заловени от полицията

Кражбите на този детайл са се увеличили 4 пъти за година

Полицията в Лос Анджелис арестува банда от 19 човека, като иззе от тях 250 свалени от автомобили и подготвени за продажба катализатори. Общата стойност на отмъкнатите от престъпниците детайли е 750 000 долара, съобщиха от местно шерифство.


катализатор


Според представител на правоохранителните органи, кражбите на катализатори в района само за последната година са се увеличи 4 пъти. Причината е, че тези елементи съдържат сплави от скъпоценни материали. В наши дни паладият се оценява на 2500-3000 долара да унция (31,1 грама), докато цената на същото количество родий достига 20 000 долара.

"Приходът" на крадците от една кола е максимум 5 грама. Най-често атакуваните автомобили са Toyota Prius, тъй като при хибридните модели от този вид катализаторът се запазва в много добро състояние. Често са атакувани и големи пикапи, при които ценният детайл се сваля много бързо, тъй като престъпникът месно влиза под машината.

Въпреки неутрализирането на бандата, от шерифството в Лос Анджелис призоваха хората да бъдат бдителни и да паркират колите си само на добре осветени места. Желателно е това да става в зони с видеонаблюдение. Освен това, властите препоръчаха на собствениците на автомобили да гравират на катализатора VIN-номера на своето превозно средство, като така ще затруднят препродажба на ценния детайл.

Снимка: Facebook

0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    sam ( преди 3 години )
    на мен ми отмъкнаха 3 такива...
  • #3
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Катализатор ( преди 3 години )
    Кое точно е $750 хил. не разбрах? Това прави по $3000 на катализатор средно. Кога струва толкова? Нов, втора употреба, толкова дават като го предадеш за вторични суровирни или толкова му излиза на производителя, който ги поръчва на едро?
  • #2
    7 rate up comment 5 rate down comment
    До Захариев ( преди 3 години )
    Ей, браво бре! Супер полезна информация!! На едно приятелче от Драгалевци му срязаха неговия DPF, сигурно е същата банда!!! Ще му кажа да звъни в РПУто в Л.А.! Добре, че си ти да ни даваш толкова полезна информация!!!
  • #1
    9 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    "....при които ценният детайл се сваля много бързо, тъй като престъпникът месно влиза под машината."?!?Постно може ли да влезе???:))