IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Крадци на катализатори ги продават в социалните мрежи

Полицията в Тексас разби голяма банда и намери стотици отмъкнати детайли (ВИДЕО)

Кражбите на катализатори в САЩ се увеличават, като особено сериозно е положението в Тексас. Местната полиция разби цяла престъпна мрежа, като откри стотици катализатори в 7 къщи в Тексас. Бандата е действала мащабна, като дори е рекламирала „стоката“ в социалните медии.


катализатори


Само да последните месеци в района на Тексас от паркирани коли и пикапи са откраднати близо 500 катализатора и над 2800 кислородни сензора. За залавянето на престъпниците е образувана група, включваща служители от шерифството на окръг Харис, Департамента за обществена безопасност на Тексас, полицейското управление на Хюстън и Управлението на митниците и вътрешната сигурност на САЩ.

Техните усилия дават резултат, като са арестувани петима души, сред които е лидерът на бандата Армандо Мартинес-старши. Той е част от по-голяма организация, която се занимава с с рязане, изкупуване и препродажба на откраднати конвертори. Престъпниците не са се притеснявали да пуснат дори ценоразпис с различните модели, като не само са продавали, но и са изкупували откраднати катализатори.


катализатори


Мартинес-старши е успял да изнесе голяма част от отмъкнатото извън щата, за да го продадени. Катализаторите са много търсени, тъй като съдържат редки метали. Родият, например, се продава за 14 500 долара за унция (около 500 долара за грам), а паладият – за 2150 долара за унция (76 долара за грам).

Най-търсените катализатори са за Toyota Tundra, като японският модел е основна цел на крадците. Собственикът трябва да плати между 1800 и 3000 долара, за да си купи нов катализатор. Големият проблем обаче не е толкова цената, а че сервизите за затрупани с поръчки и не могат да смогнат.


0 от 500