IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дойде ли време за поставяне на зимни гуми?

Експерти посочиха кога трябва да стане „преобуването“ на автомобила

Есента настъпва, а температурите навън падат. Затова и много шофьори се питат дали е настъпил моментът за смяна на летните гуми със зимни. Ето какво съветват експертите от изданието Autonews.


гуми


Според тях, основното, по което трябва да се ръководят шофьорите по този въпрос, е прогнозата на синоптиците. Препоръката е да се посети сервиз за смяна на гуми, когато средната дневна температура не надвишава 4 градуса по Целзий. Това означава, че през нощта градусите ще паднат под нулата.

„При такива условия има голям риск от образуване на поледици, което е голяма опасност за автомобилите с летни гуми, особено по-тежките. Засега обаче прогнозите на синоптиците не са за подобно захлаждане, така че не бива да се бърза“, категорични са експертите.

„Докато дневните температури са в рамките на 10-15 градуса от посещението на работилница за смяна на гуми няма никакъв смисъл. Изчакайте да паднат поне до 5 градуса и тогава извършете тази процедура“, допълват от Autonews.

Все пак експертите съветват шофьорите да не изчакват до последния момент, а да извършат смяната около седмица преди очакваното падане на температурите. Причината е, че отлагането до после води до опашки в пунктовете за смяна на гуми. Затова и редовно трябва да се следи прогнозата на синоптиците, още повече, че рязка промяна във времето може да настъпи и много бързо.

0 от 500
  • #8
    15 rate up comment 4 rate down comment
    112 ( преди 1 година )
    Със всесезонните Мишленки нямам ядове ни зиме ни лете, а и си спестявам висенето при гумаджията ...
  • #7
    9 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    6-ти, ти май доста си укъсил м/у ушите. Когато има сняг или зимата, дори при слънце, кога темп на асфалта ще стигне 30С? Дори за 1 ден да стане топло, асфалта няма да нагрее толкова бързо или няма да е за дълго. Отделно, че сместа на гумите се влияе повече от външната темп, а не от тази на асфалта. То бива неграмотност, ама чак толкова.
  • #6
    4 rate up comment 7 rate down comment
    Fury ( преди 1 година )
    Ами какво става със зимна гума (такава няма, има гума за сняг и кал) на обяд, когато температурата на асфалта е на 30 градуса. Нали знаете,че температурата на асфалта при слънчево време е по-висока от тази на въздуха! Та на топъл асфалт започват да се хлъзгат и спирачният път се удължава доста и дори занасят на завоите (това съм го изпитал лично).
  • #5
    8 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    всесезонните са най-голямата глупост - нито е зимна нито е лятна. Факт, евтин вариант е, но само толкова. Ако колата се кара малко - може би е ок, но винаги остава едно "НО"
  • #4
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    с правописа също....
  • #3
    4 rate up comment 0 rate down comment
    младен ( преди 1 година )
    *всесезонни
  • #2
    9 rate up comment 8 rate down comment
    младен ( преди 1 година )
    С всесвзонкщни гуми нямам такива дерзания ;)
  • #1
    19 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Спецовете от медията айде да се образовате малко и за гумите: 1. препоръката е при средни дневни темп. под 8С, вече да се сменят (заради смеските, на гумите, не за друго). 2. стане ли поледица, няма зимна, няма лятна гума - сцепление НЯМА. (незнам какви са тези капацитети, които мислят че зиманата ще ги спаси).