IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дойде ли време за поставяне на зимни гуми?

Експерти посочиха кога трябва да стане „преобуването“ на автомобила

Есента настъпва, а температурите навън падат. Затова и много шофьори се питат дали е настъпил моментът за смяна на летните гуми със зимни. Ето какво съветват експертите от изданието Autonews.


гуми


Според тях, основното, по което трябва да се ръководят шофьорите по този въпрос, е прогнозата на синоптиците. Препоръката е да се посети сервиз за смяна на гуми, когато средната дневна температура не надвишава 4 градуса по Целзий. Това означава, че през нощта градусите ще паднат под нулата.

„При такива условия има голям риск от образуване на поледици, което е голяма опасност за автомобилите с летни гуми, особено по-тежките. Засега обаче прогнозите на синоптиците не са за подобно захлаждане, така че не бива да се бърза“, категорични са експертите.

„Докато дневните температури са в рамките на 10-15 градуса от посещението на работилница за смяна на гуми няма никакъв смисъл. Изчакайте да паднат поне до 5 градуса и тогава извършете тази процедура“, допълват от Autonews.

Все пак експертите съветват шофьорите да не изчакват до последния момент, а да извършат смяната около седмица преди очакваното падане на температурите. Причината е, че отлагането до после води до опашки в пунктовете за смяна на гуми. Затова и редовно трябва да се следи прогнозата на синоптиците, още повече, че рязка промяна във времето може да настъпи и много бързо.

0 от 500
  • #18
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Нед ( преди 1 година )
    Абе трябва ли под всяка статия за гуми да се изхождат разни компромосджии с тва хвалене на всесезонните?!? Спестявал бил от смяна! По-дълъг спирачен път, по-шумни, по-висок коефициент на разход на гориво, опасни за каране на магистрала при температури над 30 градуса, нисък скоростен индекс,лоши показатели при ниски температури и сняг! Единствено на мокро при умерени температури са ОК!Извода-гуми за градско, основно за таксиджии в Сандански, Хасковско и Бургаско!
  • #17
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Муахаха ( преди 1 година )
    Не лъжете хората! Играете си с животи!!! При температури под 10 градуса, летните гуми, особено такива с ДОТ над 3 години стават твърди като пластмаса! При рязко натискане на спирачките може да се запарзаляте дори на суха настилка! И да не почват разни дървени философи да хвалят всесезоните! Както няма лекарство за всички болести, така и няма гума за всякакви условия! На мен 2м по-къс спирачен път ми е важен!И от гуми и спирачки не пестя!Като те бъркат толкова 100лв на година, по-добре не карай
  • #16
    6 rate up comment 6 rate down comment
    Един там ( преди 1 година )
    С всезезонни не го мисля толкова. Слагам и карам ...
  • #15
    6 rate up comment 2 rate down comment
    реплика ( преди 1 година )
    Излишна статия
  • #14
    16 rate up comment 1 rate down comment
    Fury ( преди 1 година )
    Всяка есен има кампания за поставяне на зимни гуми, а напролет не чувам за поставяне на летни, въпреки че рискът да караш зимни в горещото е също толкова голям. Май не вървят много зимните гуми и трябва побутване!
  • #13
    20 rate up comment 2 rate down comment
    АК 47 ( преди 1 година )
    Как не се научиха журналята да слагат всички под един знаменател, че не може да сравняват например Смолян с Ахтопол. Едните без зимни гуми са за никъде, а на другите едни все сезонни си вършат работа. Медии проводници на нечии интереси.
  • #12
    15 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Много е забавно как някои представят ниската си информираност и скъперничество като експертно мнение. Това, че навремето нямаше зимни и летни, не значи, че няма смисъл от два вида гуми. Контактът с пътя е едно от най-важните неща.
  • #11
    12 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Глупости! Какво ме интересува средна температура, ако пътувам през нощта и е около нулата? Дори и при 10 градуса е по-добре гумите да са зимни. Вече ги сложих, който иска да се реди на опашка когато застудее. През ноември внезапно ме е валял сняг. Много коли останаха с летнте си гуми на Хемус между тунелите и съжаляваха, че са чакали да падне средната дневна температура.
  • #10
    10 rate up comment 16 rate down comment
    Жоро ( преди 1 година )
    Купуваш си едни всесезонни или АТ и не се занимаваш с глупости. Стига с тези маркетингови простотии. Сега ако си тешкарчето от квартала и искаш да се покажеш , много ясно че ще сменяш пък и дот ще гледаш. Нали трябва да се чустваш велик и да даваш по 100 лева за смяна. Аз примерно на ескаледа като падне мъгла ги сменям с гуми за мъгла. А селните от младост само завиждат и чупят чистачки.
  • #9
    14 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    6г. Карах само със зимни гуми Мишелин. Щях да продавам колата, а и карам по 8к на година, кола 105к.с. без никакви намеци за спортно шофиране. Сега купих 4 всесезонни и ще видим резултата. За градска кола и малък пробег е идеален вариант.