IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ariel представи електрическа хиперкола с 1196 к.с.

Купето ще се предлага с два или четири електромотора

Британската Ariel Motor представи прототип на дебютния си електрически автомобил под работното име Ariel Hipercar. Компанията стана известна в света със своя компактен и лек спортен автомобил Atom, въпреки че производствената програма включва още бъгито Nomad и спортния мотоциклет Ace, информира insideevs.

 

ariel-hipercar.jpg

 

Прототипът има четири електрически мотора (по един за всяко колело със собствен електромотор Equipmake APM200), които заедно произвеждат 1196 конски сили и 1820 Nm въртящ момент. Това позволява да се постигне ускорение до 100 км/ч за по-малко от 2 секунди. Максималната скорост е 250 км/ч. Плановете са и за версия с два двигателя и задно задвижване с половината от мощността.

Капацитетът на литиево-йонната батерия Cosworth е 62кВч, който осигурява пробег от 241 км, но от Ariel могат да добавят газотурбинен генератор, който да добави още 47 конски сили. Купето е направено от алуминий и карбон, окачването е дело на Bilstein, а спирачките на специалистите от AP Racing. Автомобилът е с дължина 4298 мм и има необичаен дизайн с усъвършенствана аеродинамика. За ранните етапи на тестване е използвана машина с преработена каросерия от стар Mustang.

 

ariel-hipercar-3.jpg

 

От Ariel Motor информират, че все още се работи по колата, така че спецификациите й не са съвсем окончателни, но са в последния си етап на разработка и не се очаква да се променят много. Засега може се поръчва само модела със задно предаване. Очаква се Ariel Hipercar да струва около 1 милион паунда и да дебютира през 2024 г.

Електрическият автомобил е продукт на подразделението Ariel Electric Ltd, което отчасти е субсидирано от британското правителство в рамките на държавния проект за електромобилизация.

 

0 от 500
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Борислав ( преди 1 година )
    Кой ще я купи тази кола,аз не съм крадил,нямам петролни кладенци в двора си.
  • #1
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Филип ( преди 1 година )
    Не мога да реша дали да се смея на дизайна на колата или да се притесня, че на някой може и да хареса.Има много други бързи автомобили като този, дори по-бързи.. но не изглеждат така комично. Въпрос на лично мнение, разбира се.