IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Polestar продаде 500 бройки от кола, която ще произведе след 4 години

Целият тираж на първата серия на спортното купе е изчерпан, похвалиха се шведите

По време на Седмицата за автомобилите в Монтерей в края на миналия месец компанията Polestar представи „спортното купе на бъдещето“, наречено LA Concept. Сега шведите се похвалиха, че са продали всички 500 бройки от модела, чийто сериен вариант ще се казва Polestar 6.


Polestar 6


Любопитното в случая е, че производството на купето ще стартира едва през 2026 г. А това означава, че собствениците му са склонни да чакат цели 4 години, за да получат автомобила. От компанията обявиха, че засега спират приема на поръчки за модела поне до края на тази година.

Успехът на Polestar 6 се обяснява с отличните резултатите на първия модел на новата марка. Това беше Polestar 1 – голямо хибридно купе с възможност за зареждане от електропреносната мрежа. След него компания пусна на пазара и Polestar 2 – седан с изцяло електрическо задвижване, който се радва на голям успех на пазара, особено в Китай, където се произвежда.


Polestar 6


Що се касае до Polestar 6, това е третият концептуален модел на марката само за тази година. Дизайнът му смътно напомня на квадратните автомобили Volvo от миналото, но техниката е на най-високо ниво. Купето има интериор с голям вертикален екран за информационно-развлекателната система, волан с два спици отдясно и подвижен покрив.

Електромобилът е базиран на нова изцяло алуминиева платформа с 800-волтова технология, заимствана от спортния седан Polestar 5, който дебютира на Фестивала на скоростта в Гудууд по-рано това лято. Двуместният модел развива мощност от 994 к.с. и 900 Нм, като обявеното ускорение от 0 до 100 км/ч отнема 3,2 секунди, а максималната мощност е 250 км/ч.


Още снимки на концептуалното спортно купе - вижте в галерията:


„Големият интерес на нашите клиенти показва, че един необикновен електрически роудстър като Polestar 6 има голямо значение в сектора на спортните автомобили. Комбинацията от отворен покрив плюс електричество очевидно е тази, която се харесва дори на най-заклетите привърженици на бензиновите двигатели“, коментира Томас Ингенлат, главен изпълнителен директор на Polestar.


0 от 500