IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

България не е с най-лошите пътища в Европа

Номер едно по качество е Нидерландия, а цели 5 държави са по-зле от нас

В коя държава на Европа пътищата са най-добри и най-лоши? Хората, които са пътували повече и имат наблюдения, вероятно ще бъдат и на различно мнение, но битува оценка и то отдавна, че пътищата в България са едни от най-лошите. Дали е така обаче? Оказва се, че има и по-зле от нас.

 

магистрала

 

Според изследване на theglobaleconomy, което обхваща периода от 2006 до 2019 г., с най-добрите пътища в Европа разполага Нидерландия с индекс 6,4. В първата десетка са още Швейцария (6,3), Австрия (6), Португалия (6), Испания (5,7), Хърватия (5,6), Дания (5,6), Люксембург (5,5), Франция (5,4) и Финландия (5,3). България се намира на 34-то място в тази класация от общо 40 държави с индекс 3,4. Северна Македония е със същия индекс, следват Малта (3,3), Румъния (3), Украйна (3), Босна и Херцеговина (2,8) и Молдова (2,6).

Как се определя тази класация? Индикаторът за качество на пътя е един от компонентите на индекса за глобална конкурентоспособност, публикуван ежегодно от Световния икономически форум (WEF). Той представлява оценка на качеството на пътищата в дадена страна въз основа на данни от проучването на мнението на ръководителите на WEF. Дългосрочното и обширно проучване включва мненията на над 14 000 бизнес лидери в 144 държави.

 

Път в Нидерландия

 

Оценката на показателя за качество на пътя се основава само на един въпрос. Анкетираните са помолени да оценят пътищата в тяхната държава по скала от 1 (недоразвити) до 7 (ефективни според международните стандарти). Индивидуалните отговори се обобщават, за да се получи резултат за държавата.

Важно е се отбележи, че докладът не се базира на данни за качество на пътната настилка, инфраструктура, катастрофи, маркировка и други конкретни факти, а все пак в основата е субективна оценка. Очевидно е също така, че събраните мнения не отчитат и войната в Украйна. А също така че, обективно за последните три години след съставянето на класацията най-вероятно са настъпили промени в пътната обстановка и към добро, и към лошо в някои от държавите.

 

road-quality-europe-map-table-740x416

 

Любопитно е, че в световен мащаб най-добрите пътища са в Сингапур (6,5), следван от Нидерландия и Швейцария, а най-лошите са в Чад (1,9), Мавритания (2,0) и Мадагаскар (2,0).

 

 

0 от 500
  • #8
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Глупости ( преди 1 година )
    Този който е правил тази класация, зна не знае даже къде е Малта. Измишльотина.
  • #7
    9 rate up comment 12 rate down comment
    До # 5 ( преди 1 година )
    Какви учители, докато един даскал взима 2000 лв и бачка 4-5часа на ден с отпуска шест месеца. Самочувствие до небето най гнусните хора. А лекари и медицинските сестри работят по 24 часа да ти спасяват *** за хиляда лева, ще е това дережето .Ако не си чул дори всички,,, звезди,,, взеха да стават учители. А някога и гугъл си ги нагажда както си иска.
  • #6
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Ganyo ( преди 1 година )
    Зле сме ама има и по-зле. Ликувайте!!!
  • #5
    6 rate up comment 2 rate down comment
    PLAID ( преди 1 година )
    #3 Как пишеш: Един полицай/Двама полицай? Кой съм аз/Кой сме ние? Ако не знаете, поне ръчкайте децата и даскалите да ги учат и да не ги пускат неграмотни, че бая подигравки ще падат.
  • #4
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Само питам ( преди 1 година )
    Ограничение от 40 км/ч преди светофара на Арена Младост посока Горубляне. Как да се спазва това ограничение?Ясно е - не се спазва. Но защо няма някой наказан по въпроса?!
  • #3
    14 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Девет хиляди километра в турция пролетта нормални пътища, но са проектирани по върховете без да се прокопава и доста често видимостта ти изчезва виждаш облаците. И когато караш с по висока скорост имаш чувството че пътят свършва за секунда, доста лошо е докато свикнеш. Рум ния преди десетина дни 4000 км нормални пътища доста по добре от нашите. Абсолютна чисто навсякъде все едно не е стъпвал човек. Няколко очастъка бяха лоши но се ремонтираха. Полицай само по работа без засади и камери.
  • #2
    8 rate up comment 11 rate down comment
    Гхъ ( преди 1 година )
    Не мисля,че в Турция са далеч толкова добри пътищата,колкото по дадената класация.Бях там миналата седмица,все пак,разбира се,че са по-добре от нашите,но има какво да се желае!
  • #1
    10 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Сингапур е държава, град и остров, бе, списвачи! И там има калпави улици. В Гейланг, Сингапур, да не би да е по-различно от Манастирски ливади в София!? А това, че не сме на последно място, не трябва да е повод за статия. Отидете във великата ви Америка да видите пътища от рода на Свещари-Исперих и към Варна!