IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

България не е с най-лошите пътища в Европа

Номер едно по качество е Нидерландия, а цели 5 държави са по-зле от нас

В коя държава на Европа пътищата са най-добри и най-лоши? Хората, които са пътували повече и имат наблюдения, вероятно ще бъдат и на различно мнение, но битува оценка и то отдавна, че пътищата в България са едни от най-лошите. Дали е така обаче? Оказва се, че има и по-зле от нас.

 

магистрала

 

Според изследване на theglobaleconomy, което обхваща периода от 2006 до 2019 г., с най-добрите пътища в Европа разполага Нидерландия с индекс 6,4. В първата десетка са още Швейцария (6,3), Австрия (6), Португалия (6), Испания (5,7), Хърватия (5,6), Дания (5,6), Люксембург (5,5), Франция (5,4) и Финландия (5,3). България се намира на 34-то място в тази класация от общо 40 държави с индекс 3,4. Северна Македония е със същия индекс, следват Малта (3,3), Румъния (3), Украйна (3), Босна и Херцеговина (2,8) и Молдова (2,6).

Как се определя тази класация? Индикаторът за качество на пътя е един от компонентите на индекса за глобална конкурентоспособност, публикуван ежегодно от Световния икономически форум (WEF). Той представлява оценка на качеството на пътищата в дадена страна въз основа на данни от проучването на мнението на ръководителите на WEF. Дългосрочното и обширно проучване включва мненията на над 14 000 бизнес лидери в 144 държави.

 

Път в Нидерландия

 

Оценката на показателя за качество на пътя се основава само на един въпрос. Анкетираните са помолени да оценят пътищата в тяхната държава по скала от 1 (недоразвити) до 7 (ефективни според международните стандарти). Индивидуалните отговори се обобщават, за да се получи резултат за държавата.

Важно е се отбележи, че докладът не се базира на данни за качество на пътната настилка, инфраструктура, катастрофи, маркировка и други конкретни факти, а все пак в основата е субективна оценка. Очевидно е също така, че събраните мнения не отчитат и войната в Украйна. А също така че, обективно за последните три години след съставянето на класацията най-вероятно са настъпили промени в пътната обстановка и към добро, и към лошо в някои от държавите.

 

road-quality-europe-map-table-740x416

 

Любопитно е, че в световен мащаб най-добрите пътища са в Сингапур (6,5), следван от Нидерландия и Швейцария, а най-лошите са в Чад (1,9), Мавритания (2,0) и Мадагаскар (2,0).

 

 

0 от 500
  • #18
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    Явно автора на статията не е излизал скоро от България с МПС.
  • #17
    0 rate up comment 1 rate down comment
    бъчваря ( преди 1 година )
    А е за нас Убав път е тоя без дупки. Няма значение с какво са запълнени и колко вълнист е пътя. За Мерцедеса с въздушно окачване на бизнесмена, каквито са интервюираните е ясно, че няма как да различи запълнена от незапълнена дупка.Днес си говорим с колега, че магистрала Хемус към Варна е отврат...поне за неговия Голф пет. Аз му казвам, че магистралата е песен за моята Фиеста и съм много доволен :)
  • #16
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Велков ( преди 1 година )
    Я па тия кога сме имали,лоши пътища че не помня!
  • #15
    0 rate up comment 0 rate down comment
    .... ( преди 1 година )
    ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ, МНООООООООО'О СМЕ НАПРЕД............
  • #14
    6 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Не се лъжете, навсякъде има лоши пътища и зле поддържана инфраструктура, но тук това е норма от поне 30-40 години и е прието за нормално, иначе България прилича точно на Припят, ако не сте ходили това е един град близо до Чернобил доста прилича на София.
  • #13
    17 rate up comment 9 rate down comment
    Ал ( преди 1 година )
    Доста голям принос има за тая класация и Тиквата.
  • #12
    20 rate up comment 7 rate down comment
    Cobra ( преди 1 година )
    Това не е вярно. В тази класация са пропуснали.Германия!?А Франция е много надолу, което не отговаря на истината. За мен Франция е най-добра заедно с Швейцария и Нидерландия. Белгия е зле като България.Македония може да е като нас. Но Румъния е по-добре.
  • #11
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Бг ( преди 1 година )
    Разбира се е с най добрите
  • #10
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Кире и Ачо ( преди 1 година )
    Ко се понапънем още малко и ше сме топ - 1-во място!
  • #9
    6 rate up comment 0 rate down comment
    До 7 ( преди 1 година )
    Тогава и ти стани даскал ве,кой ти пречи.