IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Изследване показва огромната зависимост на ЕС от Китай

Германската автомобилна индустрия ще понесе най-силно удара от евентуална търговска война

Ако Европа прекъсне търговските си връзки с Китай, Германия ще бъде една от основните страни, които ще понесат икономическите последици. Това показва проучване на института IFO, който е един от най-важните икономически мозъчни тръстове в Германия.


автомобилна индустрия


Анализът подчертава още по-ясно силната зависимост на Европейския съюз от Китай, като се обръща особено внимание на автомобилната индустрия. В него се посочва, че евентуална „търговска война“ между ЕС и Китай би довела до свиване от 8,47% в германския автомобилен сектор. Това би било пряката последица от прекъсването на веригата за доставки на множество компоненти, произведени в азиатската държава.

В допълнение към това трябва да се има предвид, че Volkswagen, BMW и Mercedes притежават различни заводи в Китай, където произвеждат модели за местния пазар и извън него. Според института IFO, щетите от този хипотетичен икономически сблъсък биха били 6 пъти по-големи от регистрираните по време на „Брекзит“.

В изследването се посочва, че за европейските производители е много трудно да намалят връзките си с Китай. Освен постоянното разширяване на вътрешния пазар, политиката на най-многолюдната държава на планетата подпомага разрастването на индустрията – както по отношение на структурите в нея, така и на използваните нови технологии.

Статистика показва, че от 2019 г. до 2022 г. делът на електрическите автомобили, произведени в Китай и продадени в Европа, е нараснал от 0,5% на 18,7%, като ще продължи да се увеличава през следващите години. Самите китайски марки навлизат на Стария континент с конкуренти модели – както като цени, така и като технически характеристики.


0 от 500
  • #23
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    А когато изнасяха производства не реваха и сега китайците им взеха хляба, а в ЕС са неспособни да прозиведат каквото и да било, и да успеят, е непродаваемо (скъпо). Съвсем отделно, вече нямат квалифицирана работна ръка за целта. Относно долните спорове, в Китай отдавна промениха правилата за 2-ро дете. Може, но при определени условия (финансови, първото е момиче и т.н).
  • #22
    3 rate up comment 1 rate down comment
    пена ( преди 1 година )
    И за пореден път германците опропастяват цяла Европа...
  • #21
    2 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Скоро гръмна скандал и с преброяването в Китай. Завишили са бройката с около 100 милиона, а заради политика на едно дете и масовата дивотия да предпочитам момченца имат проблем и с количеството мъже- жени. Та, преди да се сте развили пионерски речи за Китай - глупости на търкалета. Имат огромни проблеми и си нямат на идея как да ги решат. Високотехнологично производство в Китай???? Хаха. Те още не могат да се оправят с литографията и си нямат идея от къде да започнат.
  • #20
    2 rate up comment 0 rate down comment
    До 19 ( преди 1 година )
    Не мисля че си прав повечето писане за американската доктрина е че се измества от Русия към Китай като основна заплаха и особено след тази война разликата в пъти между икономиката и военния бюджет на Китай и Русия ще се увеличи. Китайски Сибир би било по-скоро лост срещу Китай защото ще хвърли европейска Русия към НАТО и Китай ще се озове между НАТО, Индия и Япония но това са някакви фантастики все едно САЩ да вземе насила Канада просто не си струва в днешния свят
  • #19
    3 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    За разлика от печатане на долари Китай разчита на производство тоест на реален продукт и там са първи.А финансовите машинации на Сащ не интересуват никого.Китай е огромен лост срещу Русия защото според Американската доктрина китайците трябва чрез население да заселят и смачкат руснаците.Теорията за Китайският Сибир не си ли я чувал
  • #18
    5 rate up comment 4 rate down comment
    До 17 ( преди 1 година )
    Най-големите пазар и икономика в парично изражение е САЩ не случайно най-продавания електромобил в Китай е 3 метров за 5 хил долара (от фирма която е 44% на GM) а този в САЩ е Модел У за 60 хил. Какъв лост е Китай срещу Русия не го разбрах като това е най-важния им съюзник на който се крепят едва ли ще ги предадат искаш да кажеш да ги подкрепи с оръжия ли при положение че до преди войната в класациите руската армия беше преди китайската
  • #17
    4 rate up comment 3 rate down comment
    До дооните ( преди 1 година )
    Хаха Китай няма как да загуби първо защото е огромен производствен хъб най големият в СветаВТОРО защото е най големият пазар в Света Трето защото е първа икономика в Света по БВП И четвърто щото е основен лост на Запада в противопоставянето срещу Русия
  • #16
    1 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ми газа си е алжирски и те решават кво да правят с него шпаниолите да дуат супата както се вика за кви се мислят тсиганорите.
  • #15
    4 rate up comment 1 rate down comment
    До 12 ( преди 1 година )
    И какво им е наглото на шпаньолите това че подкрепят по-светската страна а не по-религиозната ислямска която е и по-близка до Русия ли това е голяма наглост за една европейска страна. Освен това не са ги отрязали а са намалили потока така че да не пращат на Мароко които те мразят
  • #14
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ако цената на газа, парното, тока или което и да било друго ви е скъпо, ТОГАВА ще намалите потреблението или ще изкарате повече пари. Да бяхте се напънали малко, когато ви говориха глупости за "опасния" вирус и как печатането на пари няма да създаде инфлация и стагфлация. Сега вече е късно и ще трябва да се изпие много горчива чаша.