IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen Group е №1 по приходи в автомобилния бранш

Общо 500-те водещи компании в света генерират 37,8 трилиона долара

Кои автомобилни компании генерират най-много приходи? Отговор на този въпрос дава традиционната класация Fortune Global 500, която сравнява приходите на компаниите за финансовата година (често тя завършва на 31 март).

 

5c87bcfbec05c4b03000000f

 

Според съставителите на рейтинга за последната финансова година общите приходи на 500-те водещи компании в света възлизат на 37,8 трилиона долара, което е с 19% по-повече от година по-рано. Лидер e най-голямата верига магазини за търговия на дребно, както и най-голямата корпорация в света - американската Walmart с $572,7 млрд.

Сред автомобилните производители с най-големи приходи фигурират 23 компании, седем от които са китайски. Volkswagen Group е на осмо място в общото класиране с 295,8 милиарда долара, японската Toyota Group е на 13-та позиция (279,3 милиарда долара), а Stellantis - на 29-а със 176 милиарда долара. Следва германският Mercedes-Benz (38-мо място, $158,3 млрд.) и Ford (53-то място, $136 млрд.). Tesla е на 242-о място с приходи от 53,823 млрд.

Тази година Fortune Global 500 включва седем китайски автомобилни компании: Zhejiang Geely Holding Group, Dongfeng Motor, SAIC Motor, China FAW Group, Beijing Automotive, Guangzhou Automobile и BYD. Освен това SAIC Motor заема 68-мо място в общата класация и девето в автомобилната със 120,9 милиарда долара.

Китайският BYD попадна в списъка за първи път, като е на 436-та позиция с приходи от $32,7 млрд. Именно BYD през първите шест месеца на 2022 г. успя да изпревари Tesla в продажбите на електрически автомобили - 641 хил. коли срещу 564 хил. В момента BYD, освен в Китай, продава своите коли в Норвегия и някои страни в Южна Америка. Предприятията на концерна произвеждат както автомобили, така и компоненти за тях, като например батерии и микрочипове. По този начин BYD не зависи от други доставчици.

 

 

0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    А дано ама надали. За разлика от останалите, Тесла увеличава продажбите си средно с 50% годишно и смята да поддържа този ръст до 2030г. , когато да продава по 20 милиона автомобила годишно. Засега се справя от 2014 година досега.
  • #3
    7 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Аз пък мисля, че Тесла-та премина своя връх - имаха шанса за известно време да са сами на правилното място! От тука нататък големите ФВ, Мерцедес и т.н.е въпрос на време да ги смачкат!
  • #2
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Петърчо, продължавай да разпространяваш опорки: "BYD успя да изпревари Tesla в продажбите на електрически автомобили". Само че в бройката на БИД се включват плъгин хибридите...
  • #1
    4 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ти да видиш. Скоро Тесла ще задмине ford и Mercedes по приходи, както и Toyota и Volkswagen по печалби. А доскоро всички разправяха Как с тесла е свършено, в момента в който те започнат да продават електромобили, защото имат 100-годишен опит в автомобилното производство, а Тесла нямала никакъв опит. А вместо това само за 2-3 години Tesla стана лидер, а всички тръгнаха по нейните стъпки, зарязвайки 100 годишния си опит, за да не последват съдбата на nokia