IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla продължава да прави повече пари от GM и Ford

Компанията на Мъск е най-успешният производител на автомобили в света

Списъкът с впечатляващия постижения на Tesla продължава да расте, след като компанията на Илон Мъск публикува резултатите си от второто финансово тримесечие на годината, което приключи на 30 юни.


Tesla


Към момента Tesla е най-голямата автомобилна група в света по пазарна капитализация с пазарна стойност от над 896 милиарда долара. Този резултат означава, че Tesla е шестата най-ценна компания на света след Apple, петролния гигант Saudi Aramco, Microsoft, Alphabet (GOOGLЕ) и Amazon.

За инвеститорите в производителя на електромобили обаче има и други поводи за радост, тъй като се оказва, че Tesla печели повече пари от двата си големи северноамерикански конкуренти – General Motors и Ford. Само за второто тримесечие компанията на Мъск отчита нетна печалба от 2,3 милиарда долара, което е ръст с 98% на годишна база. В същото време GM отчита 1,7 милиарда (спад от 40,3%), Ford – 667 милиона долара (ръст от 19%).

От Ford обаче уточняват, че печалбата му е намаляла от 2,4 милиарда долара заради спад на дяла му в производителя на електромобили Rivian. Акциите на младата компанията паднаха с 49% през второто тримесечие, като за този период Ford е продал 15 милиона акции на Rivian. Производителят от Диърбърн все още притежава 86,95 милиона акции на Rivian, което го прави един от основните акционери заедно с Amazon и легендарния финансист Джордж Сорос.

От документите се оказва, че Tesla не само е значително по-печеливша от Ford и GM, но и че управлява много по-добра разходите си. Компанията не харчи пари за маркетинг, докато конкурентите заливат потребителите с реклами, показващи достойнствата на най-новите им модели. Общите разходи на Ford, например, са се увеличили на годишна база с 39,4% през второто тримесечие.

Представянето на Tesla е още по-зрелищно, тъй като тя произвежда и доставя много по-малко коли от своите двама конкуренти. През второто тримесечие компанията на Мъск е произвела над 258 000 автомобила и е доставила над 254 000 автомобила по целия свят. В същото време GM е доставил 582 401 автомобила само в САЩ, докато резултатът на Ford е 483 688 нови автомобила за клиенти в САЩ.


0 от 500
  • #10
    3 rate up comment 1 rate down comment
    VAYK ( преди 1 година )
    Четох по американските медии тия дни, че първият екземпляр Y с 4680 от Грюнхайде е излезнал за тестове! Пишеха, че ще отнеме месеци до масовото производство, което си мисля е свързано с липсата на разрешение на фабриката за батерии, която е отделно от тази за колите но все пак....! Какво ще предложат европейските конглокенти срещу това догодина, ще ви кажа ....нищо!
  • #9
    8 rate up comment 0 rate down comment
    До 5 ( преди 1 година )
    Качи се на Тесла и ще разбереш, каква технология е дал!
  • #8
    10 rate up comment 0 rate down comment
    До 7 ( преди 1 година )
    От толкова много патенти и производители, дойде Мъск да им покаже как се прави! Разбра ли?
  • #7
    0 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Хаха е да не я е измислил Мъск хора в БАН имат повече патенти от тоя *** който няма нито един между другото
  • #6
    11 rate up comment 0 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Тесла е развила много технологии, но нека ти кажа тези които не засягат само електромобилите. Например отливането на шасито от алуминий, вместо да го заваряват от стотици огънати ламарини. По този начин за минута се прави половината шаси от една машина, а другата половина от друга машина.Тези две машини заместват няколко цеха за щамповане щанцоване заваряване, антикорозионна защита, а освен това външни фирми за производство на ламарина.
  • #5
    0 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Мъска каква технология е дал две батерии и Ел двигател хахаха
  • #4
    12 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Трагедия е колко слепи, глухи, некадърни и смотани хора има. Така е. Мъск създава нови стандарти в няколко индустрии, но трябва да имате малко акъл да го разберете.
  • #3
    1 rate up comment 13 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Прави ама не продава.продажбите на Теслъ са колкото на Уляновският завод плюс Толиати ако не беше трагедия щеше да е комедия
  • #2
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Дизеловата принцеса и шминтиритчето следва да се направят виртуално харакири.
  • #1
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Нищо ново под слънцето. Скоро ще започне да печели повече и от Toyota и Volkswagen и ще оправдае високата си пазарна капитализация.