IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla продължава да прави повече пари от GM и Ford

Компанията на Мъск е най-успешният производител на автомобили в света

Списъкът с впечатляващия постижения на Tesla продължава да расте, след като компанията на Илон Мъск публикува резултатите си от второто финансово тримесечие на годината, което приключи на 30 юни.


Tesla


Към момента Tesla е най-голямата автомобилна група в света по пазарна капитализация с пазарна стойност от над 896 милиарда долара. Този резултат означава, че Tesla е шестата най-ценна компания на света след Apple, петролния гигант Saudi Aramco, Microsoft, Alphabet (GOOGLЕ) и Amazon.

За инвеститорите в производителя на електромобили обаче има и други поводи за радост, тъй като се оказва, че Tesla печели повече пари от двата си големи северноамерикански конкуренти – General Motors и Ford. Само за второто тримесечие компанията на Мъск отчита нетна печалба от 2,3 милиарда долара, което е ръст с 98% на годишна база. В същото време GM отчита 1,7 милиарда (спад от 40,3%), Ford – 667 милиона долара (ръст от 19%).

От Ford обаче уточняват, че печалбата му е намаляла от 2,4 милиарда долара заради спад на дяла му в производителя на електромобили Rivian. Акциите на младата компанията паднаха с 49% през второто тримесечие, като за този период Ford е продал 15 милиона акции на Rivian. Производителят от Диърбърн все още притежава 86,95 милиона акции на Rivian, което го прави един от основните акционери заедно с Amazon и легендарния финансист Джордж Сорос.

От документите се оказва, че Tesla не само е значително по-печеливша от Ford и GM, но и че управлява много по-добра разходите си. Компанията не харчи пари за маркетинг, докато конкурентите заливат потребителите с реклами, показващи достойнствата на най-новите им модели. Общите разходи на Ford, например, са се увеличили на годишна база с 39,4% през второто тримесечие.

Представянето на Tesla е още по-зрелищно, тъй като тя произвежда и доставя много по-малко коли от своите двама конкуренти. През второто тримесечие компанията на Мъск е произвела над 258 000 автомобила и е доставила над 254 000 автомобила по целия свят. В същото време GM е доставил 582 401 автомобила само в САЩ, докато резултатът на Ford е 483 688 нови автомобила за клиенти в САЩ.


0 от 500
  • #20
    0 rate up comment 2 rate down comment
    сепуко харакири ( преди 1 година )
    Балонът продължава да се помпи, а така, балъците да купуват скъпи акции, а после ...на студеното кладенче.
  • #19
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Yogi Bear ( преди 1 година )
    Чакаме Тесла да измислят комбито в 21 век
  • #18
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Rivian, Bollinger, Byton - има и други.
  • #17
    0 rate up comment 4 rate down comment
    ОК ( преди 1 година )
    Tesla кога най после ще направят един джип? Защо никой производител не се наема да прави проходими автомобили на ток? Стига вече с тия кросоувъри и паркетни SUV. Искам як проходим джип да може спокойно да се кара в гората по камъни и кал. Единствената фирма която прави нещо по въпроса е Rivian. Но нещо ме кефи дизайна. GM пък пуснаха Hammer EV което за мен е напълно безсмилен автомобил. Прекалено голям и тежи 4100кг. Кара се с категория за камион.
  • #16
    6 rate up comment 0 rate down comment
    TSLA ( преди 1 година )
    #5 първият в цивилната и военна история сонар, който вижда през метал (Model X -"Яйцето на Фаберже в автомобилния свят). Ти каква технология си дал? За ароматизиране на долни ***?
  • #15
    6 rate up comment 1 rate down comment
    TSLA ( преди 1 година )
    Всеки в Тесла може да говори с всеки. Всеки на поточната линия може да пише директно на Илон. Промяната във връзката между порта за зареждане и батерията с цел покачване скоростта на зареждане от 200 на 250 киловата, е станала по идея на един служител и е внедрена в производството за 3 (три) часа. На седмица се правят по 27 промени в поточната линия. Повечето стари работници в заводите на Тесла са милионери, понеже всеки получава акции след първата година.
  • #14
    12 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    "Tesla има общо 3304 патента в световен мащаб. Тези патенти принадлежат към 986 уникални патентни семейства. От 3304 патента, 2147 патента са активни." Толкова сте жалки и нелепи, че е трагично.
  • #13
    10 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Портфолиото на SpaceX има 72 патента, които принадлежат към 26 патентни семейства. Повечето от патентите на SpaceX са фокусирани върху неговия проект Starlink, който има за цел да излъчва широколентова интернет свързаност от Космоса. Компанията има разрешение да постави 12 000 сателита Starlink в орбитата на Земята и досега е поставила 600 сателита в орбита.
  • #12
    12 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Пълно е с "академици по всичкология", но не четат дори описанията на лекарства. Затова всеки път като цитирам елементарни неща откачат. "Портфолиото на Elon Musk има 18 патента, които принадлежат към 9 уникални патентни семейства. Неговите патенти принадлежат към дизайна на превозни средства, автономните превозни средства, търсенето на базата на местоположение и др."
  • #11
    14 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Родните "мислители" ще продължават да сипят обиди и квалификации към Мъск и да обясняват от диваните си като светила на икономиката и автоиндустрията колко много Тесла е в грешка и как всеки момент ги чакаме да фалират. А Тесла през това време ще продължава да увеличава капитализацията и присъствието си на все повече пазари. Все се чудим защо сме най-бедни в Европа и все някой друг ни е виновен. Жокер - вината е в нас, защото вечно сме специалисти по всичко и никога само в едно нещо.