IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайци направиха „вечна“ батерия

Новият акумулатор ще може да бъде зареждан 20 000 пъти

Един от най-големите недостатъци на електрическите автомобили е ограниченият пробег и постоянното безпокойство на шофьорите колко е заредена батерията и дали с едно зареждане ще стигнат крайната цел. Този проблем вече трябва да е разрешен, ако се вярва на китайската компания Tsinghua, която обяви разработката на „вечна“ батерия, която може да бъде зареждана 20 000 пъти.


bat


Ако се приеме среден пробег от 500 км, тогава с тази батерия ще се изминат 10 милиона километра! Доколко са реални твърденията на китайската компания обаче, засега не може да се каже.

Правени са много класации на автомобилите с най-дълъг пробег досега. В края на миналата година такава публикуваха и експерти на изданието Autohome за коли, предлагани на пазара през 2021-а. И номер едно е китайският NIO ET7 с мощност 644 к.с., капацитет на батерията 150 кВт/ч и 1000 км пробег.


NIO ET7


Ако хипотетично приемем, че пробегът на едно такси в София дневно е 100 км (за по-лесно смятане), 20 работни дни са 2000 км, умножено по 12 месеца става 24 000 км на година. Това са 48 зареждания с „вечната“ батерия (среден пробег 500 км) . А 20 000 зареждания ще стигнат за… 416 години!

 

 

0 от 500
  • #13
    4 rate up comment 3 rate down comment
    До 11 ( преди 1 година )
    Е колко да е доста дълъг този период тази година 10% дял електромобили, догодина да кажем 15-20%, а с такова темпо след 2-3 години като минат 50% вече няма да има много накъде да растат (особено ако петрола поевтинее) темпа ще се забави и би трябвало цените да почнат да падат рязко
  • #12
    5 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Хаха. В най-добрия случай от лабораторията до масово производство в поне един завод има 5-6 години. Но има редица други факроти за съобразяване. Не е като саденето на чушки на село. Неща като инфраструктура, финансиране, техническо осигуряване, работници и прочие. Не на последно място патентите и договите.
  • #11
    8 rate up comment 1 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Принципно си прав, но това правило важи само за вече балансиран пазар на който търсенето не се повишава с времето. А случая с батериите въобще не е такъв. Всяка година производството ще се удвоява в доста дълъг период от време и батериите пак няма да достигат. Всеки нов завод ще гледа да произвежда батерии по най най най-новата технология, защото ще я произвежда дълго време.
  • #10
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Sameman ( преди 1 година )
    Докато не си избият капиталовложенията от предишни разработки, масовите производители няма да вкарат на пазара нищо еволюционно ново. НИО е принципно нов бранд, така че има теоретично шанс да изкочат с нещо подобно.
  • #9
    12 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Всичко това е много хубаво, но подобни новини, за вечни, или ултра евтини, или със супер енергийна плътност и т.н. слушаме почти всяка седмица. А веднъж в месеца новината е че са готови за излизане на пазара.
  • #8
    5 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ко става, ве! Китай рулс, а!
  • #7
    6 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Повече информация трябва, иначе им се ще на китайците да е така.
  • #6
    15 rate up comment 3 rate down comment
    До4 ( преди 1 година )
    Ще ми я купи в търговеца на ток. Да не мислиш че му пука от къде ще купи енергията? Само че ще я продаде на съседа, като му вземе и такса за пренос и разпределение, а на практика енергията няма да е минала и през трансформатора в квартала дори.
  • #5
    7 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Може да се зарежда ама на 20к път няманда има същия капацитет като първият
  • #4
    5 rate up comment 15 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    И кой ще ти купи енергията от фотоволтаика като работят още тецове вецове аецове и тая излишна енергия ще претовари мрежата.Никий няма нужда от фотоволтаика ти на покрива