IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електрическа кола пречиства въздуха, докато се движи

Създаденият от студенти автомобил поглъща въглероден диоксид

Екип студенти от Технологичния университет в Айндховен (Нидерландия) разработи прототип на електрически пътнически автомобил, който пречиства въздуха, докато се движи, като абсорбира въглероден диоксид (CO2), съобщи New Atlas.


Zem EV.jpg


Поглъщането на CO2 става през радиаторната решетка отпред, като се твърди, че за 20 600 км при скорост 60 км/ч колата събира 2 кг въглероден диоксид. Филтърът, инсталиран в системата, трябва да се почиства на всеки 320 км. Тук обаче идва важен въпрос – не е ясно какво да се прави след това с CO2, който се натрупва в специален резервоар.

Целта на проекта Zem EV е да се създаде автомобил, който по време на своето съществуване да абсорбира повече вредни вещества, отколкото изхвърля в атмосферата. Концепцията е за електрическо превозно средство, което не отделя CO2 директно при шофиране. Но вредни емисии се изхвърлят при неговото производство, а и след това при рециклирането.
 

Zem EV2.jpg


Малкият електрически автомобил се задвижва от двигател с 30 конски сили и батерия с капацитет 22,7 кВт/ч. В трансмисията е използван диференциал от по-стар модел на Audi. За да се увеличи мощността, са инсталирани слънчеви панели и камери, вместо странични огледала.

Разбира се, има и система за възстановяване. Корпусът и интериорът са направени предимно от рециклирана пластмаса. Различни електронни модули и компоненти могат да бъдат прехвърлени на друга машина след „финала“ на тази.


Zem EV1.jpg
 

0 от 500