IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво се случва, когато вместо четвърта включиш втора скорост?

Вижте защо американците наричат тази грешка „изхвърляне на пари“ (ВИДЕО)

На всеки шофьор му се случва да прави грешки на пътя, като понякога те са свързани със смяна на скоростите по време на движение. Джейсън Фенске, който има канал в YouTube - Engineering Explained, също не е застрахован от това и в новото си видео разкрива какво точно се случва под капака, когато объркаш предавките и вместо на по-висока, включиш на по-ниска.


смяна на скорости


Американците наричат тази грешка „изхвърляне на пари“, като терминът идва от високите разходи, до които може да доведе подобно действие. В случая Фенске управлява Nissan Z на писта, като вместо да премине от трета на четвърта скорост, той включва втора. Колата реагира и се опитва да намали, като задницата поднася.

Причината в случая е, че „червената линия“ на оборотите на двигател на Nissan Z е на 6800 об/мин. При движение със 151 км/ч на трета предавка преминаването на втора означава намаляване на скоростта до 105 км/ч, което обаче не се случва. Разликата е сериозна, тъй като за да развие 151 км/ч на втора скорост моторът трябва да се развърти до 9724 об/мин, което е с над 40% повече от „червената линия“.



При развиване на подобни обороти пружините, които избутват затворените клапани в двигателя, не могат да се справят със задачата си, като последиците може да бъдат много сериозни. Буталата се удрят в клапаните и двигателят излиза от строя, а това означава ремонт, който не е никак евтин. За щастие, това не се случва с чисто новия Nissan Z и Фенске се измъква от ситуацията, която след това задълбочено обяснява във видеото.

0 от 500
  • #14
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    "Пружините" не избутват, а издърпват и не затворените, а отворените клапани! До сега не съм чул бутало да е догонило клапан, защото пружината е затворила бавно
  • #13
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Бате Иво ( преди 1 година )
    Мале малеКви пружини кви пет леваТова да не ти е моторна спирачкаСкоростната кутия може да даде фираЕ за леките автомобили не съм и много сигуренНа МАН особено на тройката се случваСамо че от осма на трета или от седма на четвъртаИ ZF-a става на лютеницатаКойто го не мързи да смята разликата в оборотитеА на двигателя му няма нищо
  • #12
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Минах от пета на втора
  • #11
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    А ко ши стане ако от 5-та скорост включиш на Ракетна /R/. Питам за един дебеловрат, че се интересува?
  • #10
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Шофьор ( преди 1 година )
    това Фенске да седне на топката на скороснийо Лос и да се издруса гъзешком 3 пати...Язека минавам от 5 на 3 и от 4 на 2 а даже и от 6 на 3 с двойно клецаниье на педало, *** тоА Фенске е гмурчо (сополько на транско брабольене)
  • #9
    16 rate up comment 0 rate down comment
    Ъ ( преди 1 година )
    Какви пружини избутват затворени клапани в двигателя?Пеше, копирането на чуждестранни материали и ползването на Гугъл преводач не е срамно ( или е, незнам), но да си "журналист" в медия, която трябва да ни образова по въпросите свързани с автомобилите и да нямаш елементарни познания в сферата, е това вече е срамно...
  • #8
    11 rate up comment 1 rate down comment
    ШУМАХЕР ( преди 1 година )
    Само с Тико можеш да си позволиш такива извратени експерименти. То милото издържа до 12000 оборота.
  • #7
    7 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    От 150 на 2-ра не може на японски автомобил. Цял живот такива карам и това е абсурд.
  • #6
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Бат Рамбо ( преди 1 година )
    Пълни глупости за събиране на посещения на сайта.
  • #5
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Подобно нещо съм правил на кола с еднолитров двигател.Скорост 50 км/ч. Включил съм втора и ми се плъзга крака от съединителя. Колата рязко спря. Почти удар в стена.