IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

С какво може да се замени спирачната течност?

До всеки от тези варианти трябва да се прибягва само в краен случай

На пътя всеки шофьор може да изпадне в непредвидена ситуация – като проблем със спирачките, например. Какво може да направите, ако сте далеч от дома си и откриете локва спирачна течност под колата си?


спирачна течност


Повредена тръба на спирачната система е само един от възможните „виновници“ за внезапно появилия се теч. Преди да предприемете каквото и да е, трябва да разберете причината за изтичането. Ако се намирате в града, можете да се свържете със сервиз и да закарате колата за ремонт, но какво ще направите, ако сте на отдалечено място?

Първото нещо, което трябва да сторите, е да намерите начин да спрете изтичането и да отстраните последиците от него. Спирачната течност може да бъде закупена на всяка бензиностанция, а дотогава може временно да я замените с вода. Но трябва да запомните, че ако спирате често, водата може да заври през лятото и да замръзне през зимата. Затова трябва да шофирате внимателно, да намалите оборотите на двигателя и да използвате спирачките само в спешни случаи.


спирачна течност


В студения сезон вместо вода можете да използвате спирт (става и алкохол – като водка, например). Когато натиснете спирачките, той няма да замръзне, но може да започне да кипи, така че също трябва да се внимава. Вариант за замяна на спирачната течност е и антифриз, но той също може да кипне, така че трябва да шофиране много внимателно.

В подобни случаи течността за хидравликата на кормилното управление (рейката) също може да бъде полезна. Тя няма да замръзне или да заври, но пък е факт, че много малко шофьори имат този консуматив под ръка. Затова и най-ефективният вариант си остава антифризът.

Имайте предвид, че всички тези варианти трябва да се използват само в краен случай. И веднага щом приключите с пътуването, трябва да промиете и почистите системата. А най-добре е да закарате колата в сервиз, където ще направят проверка и ще ви сипят спирачна течност.


0 от 500
  • #14
    0 rate up comment 0 rate down comment
    пешко ( преди 1 година )
    има една приказка: СПИРАЧНА ТЕЧНОСТ НЕ СЕ ДОЛИВА! Ходи се в сервиз, където установяват причината за ниското ниво, отстраняват я и доливат. Тези "майстори" седнали да ми разправят, как с подръчни материали на пътя ще отстраните теч на спирачна течност.
  • #13
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Дедо Чочко ( преди 1 година )
    Ами че то и пикнята става,от нея е произлезал автора на статията.Аз съм срещал човек направен с пикня.
  • #12
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Хм ( преди 1 година )
    Че то може и без спирачки, ако си някъде в пустинята.
  • #11
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Как, бе ( преди 1 година )
    Колегата писал Олио, абе ей!! Зехтин ама Италиански, не испански! Сипваш и спираш! Даже и накладки те малко да се на мажат да спира по гладко и да не стържат.. Даже и ръжда ако имаш мажеш с италианският зехтин!!
  • #10
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Браво ( преди 1 година )
    Пиенето на соли за вана също помага ! И си караш колата и си пиеш ..
  • #9
    13 rate up comment 3 rate down comment
    Ангел ( преди 1 година )
    ХИДРАВЛИЧНО МАСЛО СКЪПИ МИ,"МАЙСТОРЕ" НЕ СЕ СИПВА ЗАЩОТО ЗА СЕКУНДИ УНИЩОЖАВА ГУМИЧКИТЕ В ПОМПАТА
  • #8
    11 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Страшното не е флуида които е сипан, а че щом е изтекла течността вероятността да изтече пак е голяма и оставате без спирачки.
  • #7
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Едит колега беше сипал олио и кара така доста време, около половин година.
  • #6
    15 rate up comment 2 rate down comment
    .... ( преди 1 година )
    Единствената надеждна алтернатива при належаща нужда в случая е ръчната спирачка с ръчка и карайки бавно, но естествено масово новите коли нямат такава...
  • #5
    35 rate up comment 2 rate down comment
    Стиф ( преди 1 година )
    Самосезирайте се, тази статия е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ! Надявам се никога, никой да не си прави тези експерименти!