IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Не съхранявайте веднъж отворена спирачна течност

Много шофьори правят тази грешка и си създават проблеми

Много усърдни шофьори постоянно носят в багажника на автомобила си запас от необходими резервни части и технически течности. И е правилно. Но само до момента, в който става дума за спирачна течност. Порталът АвтоВзгляд разбра какво заплашва прекомерната пестеливост по отношение на „спирачката“.


спирачки


По време на работа на автомобила водачът понякога трябва да актуализира или допълни определени течности. И спирачната течност не е изключение. Шофьорите оставят отворено шише с останалата част от обема на спирачната течност, с надеждата, че след като я затворят отново с капачката, ще я запазят сигурно до следващия път. И точно това е голямата грешка.

Работата е там, че спирачната течност е много хигроскопична. С други думи, тя е в състояние да абсорбира влагата дори от малък обем въздух. И се нуждае само от 3,5% от обема си вода, за да промени качествения състав, в резултат на което спирачната течност може да заври много бързо. Какво да кажем за малко количество спирачна течност в по-голяма разфасовка, която може да абсорбира много повече влага - тя просто става неизползваема.

И тук съветът е един: ако оставите течност за доливане, то преди да я запушите с капачката, отстранете максимално въздуха от пластмасовата бутилка. След това затворете плътно. А като цяло, ако спирачната течност тече от системата и това е причината да носите отворена бутилка с допълнителна течност, то по-добре отстранете теча. И тогава няма да ви се налага да носите отворени бутилки със себе си.

Но какво ще стане, ако колата ви никога не е имала проблеми със спирачките и доливането на течността не е било необходимо? Запомнете и си запишете: спирачната течност трябва да се сменя на всеки две години . Защото дори в затворена верига та е в състояние да натрупва влага и да се износва, особено ако шофира темпераментен шофьор.

0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    sam ( преди 1 година )
    Я, и в тая статия препоръчват на хората да си изхвърлят стария напълно работещ БЪЛБУКАТОР... язък...
  • #3
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Бай Петкан ( преди 1 година )
    Като не разбираш от спирачни течности гледай си журналистиката.Но ако продължаваш да пишеш глупости ще останеш гладен
  • #2
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    1-ви, сложи си една паничка със спирачна течност под главата също, защото и там много мухъл се е събрал! А колкото до статията, то тя е вярна само, ако държите спирачната течност в отворен съд. Само тогава абсорбира влагата. Ако е в тубата затворена, то няма как да абсорбира влага, защото въздухът е прекалено малко и влажността е много ниска. Това за 2-е години за смяната също не е точно така, както се препоръчва. Имам тестер за спирачна течност. Чрез него тествам кога е за смяна. Минимум 3-4 г.
  • #1
    5 rate up comment 7 rate down comment
    Ве ес телешоп ( преди 1 година )
    Имах проблем с мухъл заради ПВЦ-дограма, откакто сложих паничка със спирачна течност под перваза проблемът изчезна.