IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да се отървете от скърцащите спирачки?

Разказваме ви за методите за гасене на вибрациите на накладките

„Скърца като несмазана количка“. Мнозина от по-младите автолюбители вече не помнят значението на този израз. Несмазаните оси на т.нар. „бригадирски колички“ скърцаха повсеместно, но дори и да не помните този звук, той със сигурност ви е познат от скърцащи спирачки. А като цяло, скърцането генерира и вибрации. 


спирачки


При много от по-старите коли това скърцане продължава, а причината за всички тези немузикални звуци е спирачната система. Този процес се повтаря много пъти, генерирайки писък или скърцане. 

Разбира се, скърцането може да се избегне чрез смазване на повърхностите, но това е абсолютно ЗАБРАНЕНО, когато говорим за спирачките. Верният начин е да изберете качествени накладки и да предотвратите свободно трептене на спирачните супорти. Разказваме ви за методите за гасене на вибрациите на спирачните накладки:

За да се преодолеят вибрациите, дизайнерите са принудени да проектират специална плоча, прикрепена към задната част на подложката. Плочата гаси вибрациите спрямо буталото на работния цилиндър.

Освен това от задната страна на вътрешните спирачни накладки към вдлъбнатините на буталата на спирачния цилиндър често са прикрепени специални изпъкнали елементи. Това предотвратява взаимните движения, които могат да генерират шум в определени режими.


спирачки


Скърцането на спирачките може да бъде причинено от силно износване на накладките, както и от относително голямо камъче, попаднало в жлеба на накладката. Камъче обаче може да попадне и в пролуката между диска и т.нар. спирачен щит. Но в последния случай звукът не зависи от натискането на педала на спирачката.

Трябва да имате предвид, че вашият автомобил може да има акустични индикатори за износване на накладките. И тогава появата на неприятен писък по време на спиране ще покаже ясно необходимостта от смяна на накладките.

Но за да предотвратите скърцане на нови спирачни накладки, почистете добре всички съвпадащи повърхности, преди да ги монтирате. Има автопрепарати в аерозолни опаковки, чрез прилагане на които върху повърхността на спирачните механизми можете да получите филм, който предотвратява появата на скърцане.

0 от 500