IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Изненада: Барабанните спирачки се завръщат!

Причината са новите екологични стандарти, които ще засегнат и тази система на автомобила

Барабанните спирачки изглеждат безнадеждно остарели и ако все още се поставят на някои нови автомобили, то причината е само една – постигане на ниска цена. Тази технология обаче може да се завърне в масова употреба, а вината за това ще бъде на еколозите.


барабанни спирачки


След като приключиха саморазправата с двигателя с вътрешно горене и постигнаха ново съкращение на вредните емисии, екологичните организации се заеха със спирачната система. Едно изисквания към нея е намаляването на емисиите на прахови частици, тъй като именно финият прах, отделян от накладките, има изключително вреден ефект върху човешкото здраве.

Експерти очакват, че Европейската комисия ще затегне законодателните изисквания в това отношение не по-късно от 2025 година. И това кара производителите да търсят нови решение. Един от тях е компанията Continental, която по-рано възроди задните барабанни спирачки за електромобила VW ID.3, а сега ги предлага и за предната ос, като посочва редица техни предимства.

За да отговарят на новите стойности на емисиите на прахови частици, дисковите спирачки трябва да бъдат модернизирани. Това ще стане с поставяне на филтърни модули, което обаче ще доведе до проблем с пространството при инсталиране, а също така ще увеличи и разходите на производителите. В същото време барабанната спирачка е добре уплътнена от самото начало заради дизайна си и следователно отделя по-ниски вредни емисии. Полученият спирачен прах може безопасно да се събира в джобове вътре в барабана, да се съхранява там и лесно да се отстранява по време на рутинна поддръжка.

В допълнение, електрическите превозни средства или plug-in хибридите все по-рядко намаляват скоростта с използване на дискови спирачки, тъй като използват системата за рекуперация на генератора на двигателя. По този начин дисковите спирачки се използват само в спешни случаи, което означава, че са сериозно застрашени от корозия.

Друго предимство на барабанната спирачка е външният вид на колелото. В крайна сметка, заради дисковите спирачки, лъскавите джанти от лека сплав бързо губят първоначалната си свежест, покривайки се със сив прах от износването на накладките.

0 от 500
  • #31
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Японеца ( преди 2 години )
    Барабаните спирачки са по добри но не могат да се охлаждат ефективно!
  • #30
    2 rate up comment 2 rate down comment
    До 23 ( преди 2 години )
    Ретардер пасивен забавител
  • #29
    10 rate up comment 2 rate down comment
    Не че нещо ама... ( преди 2 години )
    То е много простичко!!! ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ МОЖЕ БЕЗ ХОМО САПИЕНС, АМА ТЕ НЕ МОГАТ БЕЗ НЕЯ!!!! Те тука е заровено кучето, *** малцина го осмислят!!!!
  • #28
    3 rate up comment 1 rate down comment
    abc ( преди 2 години )
    Е тва е последния модел спирачки, отговарящ на всички еко изисквания:9gag.com/gag/aBw9njD
  • #27
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Дамян ( преди 2 години )
    Какво ли няма да измислят *** на Путин и рассия.Тия *** и *** само до екология са опрели!
  • #26
    23 rate up comment 6 rate down comment
    К. ( преди 2 години )
    "След като приключиха саморазправата с двигателя с вътрешно горене..."Нямам какво да добавя за зелените хунвейбини... И да напомня - СО2 не е отрова, а е част от кръговрата в природата, също е и храна за растенията.
  • #25
    36 rate up comment 4 rate down comment
    Бай Гошо ( преди 2 години )
    Призива Да спасим планетата е грешен. Планетата няма да умре, само климата ще се измени и ще стане неподходящ за хората и те постепенно ще измрат. След това ще се появи нов животински вид. Пък кой знае този нов вид може да се храни с финни прахови частици. С цел ускоряването на процеса аз предлагам пълна забрана на спирачките. Първите бройки да се подаряват на така наречените еколози.
  • #24
    51 rate up comment 3 rate down comment
    Barcaman ( преди 2 години )
    Вече очаквам да ни сложат и катализатори на гъзовете. Щото като пърдим излиза метан който освен че е вреден е и взривоопасен. Или нискобюджетен вариант, тапа за ***.
  • #23
    25 rate up comment 1 rate down comment
    Ази ( преди 2 години )
    мисля че това е поредното оправдание за високите цени на все по-големите КУРНИЦИ както ще сме принудени да караме поради липса на алтернатива!
  • #22
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Ази ( преди 2 години )
    мисля че това е поредното оправдание за високите цени на все по-големите глокници както ще сме принудени да караме поради липса на алтернатива!