IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колко често трябва да се сменят техническите течности в автомобила?

Експерти припомнят как да се процедира, за да може колата да е във форма дълго време

Безпроблемната работа на всички системи на един автомобил зависи от навременната смяна на техническите течности. Свежата течност удължава живота на частите, с които влиза в контакт. Обикновено производителите определят определени интервали за подмяна, но се случва това да се направи предсрочно.


течности


Самата процедурата за подмяна на технически течности не е особено трудна. Много шофьори често го правят сами. Основното нещо обаче е да знаете кога и защо трябва да бъде сторено. Затова експертите от km100 припомнят основните препоръки за смяна.

Спирачна течност

Доброто състояние на тази течност е ключът към ефективната работа на спирачната система. В нормалното си състояние тя има прозрачен златист цвят. Напълно възможно е обективно да се оцени нейното състоянието с помощта на специализирани инструменти.


течности


С течение на времето спирачната течност постепенно абсорбира влагата и губи свойствата си. Препоръчителният интервал за смяна на спирачната течност е на всеки 1 до 2 години, независимо от пробега или на 60 000 км.

Антифриз

Тази течност предпазва двигателя от прегряване. По време на работа антифризът постепенно се изпарява и свойствата му започват да се влошават. В критични случаи ръждата може да запуши каналите и да намали ефективността на охлаждане.


течности


Експертите препоръчват смяна на охлаждащата течност на всеки 3 години или на всеки 60 000 км. Полезно е периодично да разглеждате разширителния резервоар. Ако в него се появи утайка или пяна, е по-добре да смените течността.

Течност на сервоуправлението

Електрическата кормилна уредба не изисква поддръжка за разлика от сервоусилвателя. Издръжливостта на помпата и кормилната рейка зависи от състоянието на маслото в кормилната уредба.


течности


Специалистите съветват да сменяте маслото около веднъж на всеки 3 години, независимо от пробега. Максималният интервал за смяна на течността за сервоуправление е на всеки 80 000 - 100 000 км.


0 от 500
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Да ви осветля: ( преди 1 година )
    Най-качествените масла са Шел,Мобил и Кастрол. Мотул и Лики Моли също са добри.Някои обаче за икономия може да ползват Приста Ойл или пък Инса. Без да осъзнават че всъщност ще им излезе по-скъпо - преждевременно ще съсипят двигателя и останалите възли,нуждаещи се от смазване.
  • #7
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    В БГ ако не е гаранционна кола, много рядко се сменя нещо повече от масло на двигателя. Тук там на автомата. Хората на кола с неизвестни километри ангренаж и водна помпа не искат да сменят, пък какво да говорим за антифриз
  • #6
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Макс ( преди 2 години )
    До преди 3-4 години колата на жена ми беше "Нисан-Съни". Купих го от първи собственик и приятел на 130000 км. Имахме го 8 години и го продадох на 190000 на един ***, който го изпрати в Африка. За това време никога не съм сменял спирачна течност, също и на хидравликата на волана. Не съм дозареждал и климатика и работеше по-добре от на другата ни кола, която е много по-нова. Антифризът да, един път, защото трябваше да сменя маркучите на радиатора. Не коментирам нищо и акъл не давам, само споделя
  • #5
    4 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Спирачната течност не е нужно да се сменя толкова често. На 4-5 г. е нормално да се смени. До сега не съм имал проблем със спирачките и да не спира добре. Антифриза на 5 г. или 100 хил.км. Маслото на скоросната кутия на същия период/км, като антифриза. Глупостите, че не се сменяло ги оставям за хора, които нищо не разбират. Масло на двигателя на 15 000 км. Коли със серво не карам и там нищо не сменям. Това е за течностите и грижи нямам.
  • #4
    4 rate up comment 5 rate down comment
    До 3-ти ( преди 2 години )
    На старите kyрHици може въобще да не се сменят, но на новите рядко ти препоръчват на повече от 2-3 години.
  • #3
    5 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Производителя на моя автомобил е написал ,че спирачната течност се сменя на 3 години! Колата е 2012 производство.
  • #2
    8 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    В сервизната подръжка на моята кола пише за смяна на охладителна течност следното> Първа смяна на 10г. или 200 000км., след това на 5год. или 100 000км.
  • #1
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Любопитно, това за антифриза си го мисля от миналата година.