IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Срив на продажбите притесни Mercedes-Benz

Докато S-Class и Maybach се радват на добри резултати, спадът при компактните модели е сериозен

Недостигът на компютърни чипове и мерките за борба с коронавируса в Китай рязко са намалили продажбите на Mercedes-Benz през второто тримесечие на 2022 г. От април до юни автомобилният производител от Щутгарт е продал 490 000 пътнически автомобила, което е с 16% по-малко от същия период на миналата година.


Mercedes-Benz


От компанията се оплакаха, че липсата на части, както и транспортните проблеми, свързани със спиране на работата на важното търговско пристанище Шанхай, са забавили производството на автомобили в Германия и доставката на готови продукти до потребителите. Продажбите са се сринали най-много на основния пазар на бранда – този в Китай (-25%, 163 700 единици). В Европа те са намалели с 10% - до 154 300 автомобила.

В същото време ръководството на Mercedes-Benz очаква много по-добро представяне през втората половина на годината и се придържа към годишната прогноза, която включва лек ръст на продажбите спрямо 2021 г. В компанията разчитат на факта, че въпреки проблемите на световните пазари луксозните автомобили се продават добре.

„Потребителското търсене остава силно, така че няма недостиг на потенциални купувачи, въпреки опасенията за инфлация и рецесия“, коментира директорът по продажбите на Mercedes-Benz - Брита Зийгер.


Mercedes-Benz


Според нея, най-голям потребителски интерес има към луксозните модели на подмарката Maybach, както и към електромобилите от семейството EQ. Във високодоходния топ-сегмент компанията е продала 26 100 луксозни седана S-класа и Maybach през периода.

Преминаването към чисто електрически превозни средства като EQA и EQB се развива бързо, като вече представлява 14% от продажбите и е с 5% над средното за Mercedes-Benz. Най-голям спад (от почти една трета - до 132 600 единици) търпи сегментът на компактните модели. Продажбите на минивановете на марката също е по-ниски от миналата година, тъй като производството на Sprinter, Vito и V-Class също страда от хроничен недостиг на полупроводници.


0 от 500
  • #21
    1 rate up comment 3 rate down comment
    смех ( преди 1 година )
    Викаш тая липса на батерии не е проблем
  • #20
    5 rate up comment 0 rate down comment
    До18 ( преди 1 година )
    Не предполагах, че произвеждат толкова малко! Тоест още догодина могат да ги задминат заедно с Mercedes, но през 2024 със сигурност ще са заминали и Рено?А някои хора продължават да си мислят че Тесла е бутиков и нишов производител с нищожни продажби?
  • #19
    4 rate up comment 0 rate down comment
    До 17 ( преди 1 година )
    Кого си мислиш че ще излъжеш с тези 300 хиляди продажби за миналата година? Тесла продаде горе-долу толкова през 2019 година. През 2020-а продаде 500 хиляди, а миналата година продаде 940 хиляди. Тази година се очаква да продаде "само" 1,5 милиона, въпреки че преди затварянето в Шанхай целта беше 1,6 милиона или повече. А фабриките в Берлин И Тексас работят на минимален капацитет, заради липсата на батерии. Заводите за батерии заработят през следващата година.
  • #18
    1 rate up comment 0 rate down comment
    До 16 ( преди 1 година )
    За 2021г. Рено и марките му имат 2.7 продажби но тази година покрай руския пазар който засяга най-много Рено най-вероятно ще са под 2 млн като за първите 6 месеца са 1 млн
  • #17
    2 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    продажби на тесла за 2021 - 300 000. Продадени мерцедеси -2 000 000. Дерзайте и си носете ток в туби.
  • #16
    5 rate up comment 0 rate down comment
    До 12 ( преди 1 година )
    Като се замисля незнам колко са годишните продажби на Рено? Знам обаче какви са плановете на Тесла за следващите години. И 1,5 милиона тази година, 2,3 милиона догодина, когато ще задмине Mercedes BMW и audi по продажби, 2024 г. 3,5 милиона продажби, а 2025 година над 5 милиона. Предполагам че по това време ще задмине Рено по продажби и ми е чудно какви ще са оправданията тогава? Надписани продажби? Заблудени фенове? По-евтини са затова продават повече? Само 2025 и край с електромобилите
  • #15
    6 rate up comment 0 rate down comment
    До 12 ( преди 1 година )
    Намиращ се в грешна статия. Статията за Mercedes. Не виждам защо намеси Рено, като очевидно отдавна са задминали продажбите на Mercedes, защото предлагат много по-евтини автомобили, за разлика от Тесла която ще задмине продажбите на Mercedes въпреки, че продава по-скъпи автомобили от тях.
  • #14
    0 rate up comment 6 rate down comment
    Име ( преди 1 година )
    На Тесла продажбите са им като на ФВ надписани за пред инвеститорите
  • #13
    3 rate up comment 0 rate down comment
    До 11 ( преди 1 година )
    Има карта в сайта им пишеш "find us tesla" в гугъл и влизаш. Там около Атина има 2 магазина единия от които е и сервиз а в Буглокещ магазин и сервиз пак на едно място
  • #12
    0 rate up comment 4 rate down comment
    смех ( преди 1 година )
    Лаква Теслъ бе те по малко от Рено продават за Тойота изобщо не говорим.