IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW срещу Mercedes - кой ще спечели бъдещето?

Двата премиум-производителя преследват една цел, но с различен подход

Ако има съперничество в историята на автомобилната индустрия, което може да бъде определено като „вечно“ и „непримиримо“, то това е между Mercedes-Benz и BMW. Факт е, че по света има много подобни двубои - Renault и Peugeot във Франция, Ferrari и Lamborghini в Италия, Ford и Chevrolet в САЩ или Toyota и Honda в Япония, но германският сблъсък сякаш изпъква над останалите.


BMW vs Mercedes


През години съперничеството между двете марки позволи на автомобилната индустрия да постигне голям напредък по отношение на производителност на двигатели, безопасност и дизайн. И спокойно може да се каже, че Mercedes е най-доброто нещо, което BMW има пред погледа си. Както и обратното, разбира се. Със сигурност, без тази ожесточена конкуренция двата германски производителя щяха да се окажат в по-трудна ситуация и нямаше да бъдат еталон на пазара на премиум-автомобили.

През миналата година BMW и Mercedes-Benz са продали общо близо 4,3 млн превозни средства, което представлява 40% от продажбите в сегмента на луксозните и премиум-автомобилите. А това означава, че те са най-популярните и най-успешни производители в този клас. Битката продължава и е любопитно кой ще надделее в нея. В случая прогнозата е на Фелипе Муньос, експерт от JATO Dynamics – компания, която се занимава с изследване на автомобилните пазари.

BMW расте по-бързо


BMW vs Mercedes


Двете компании традиционно са много сходни, когато става въпрос за технологии и иновации, има нови промени, които започнаха да се появяват преди няколко месеца. Например, през миналата година BMW изпревари Mercedes-Benz и се превърна в най-успешната световна премиум-марка, като увеличи продажбите си с 9% спрямо 2020 г. При Mercedes беше отчетен спад от 5%, като в случая не се брои лекотоварната гама.

BMW се възползва от нарастващото търсене на най-популярните си модели, докато базираната в Щутгарт марка пострада от това, че C- и E-Class вече са доста време на пазара. Баварците увеличиха обема на продажбите си в Китай, Европа, САЩ, Япония и Южна Корея, докато Mercedes отбеляза спад на тези пазари.


BMW vs Mercedes


Разликата в продажбите в Китай и Северна Америка е сериозна – съответно +8% срещу -3% и +21% срещу -1% в полза на BMW. Това се обяснява и с различните стратегии, възприети от двете компании. През последното десетилетие Mercedes насочи всичките си усилия към намаляване на средната възраст на своята клиентска база, като на пазара се появиха A-Class, CLA, CLS и няколко SUV-купе.

В същото време BMW никога не е имала подобен проблем. И ако големият конкурент е позициониран като производител на луксозни и елегантни модели, то баварците винаги са разчитали на производителността на колите си.

Промяна в стратегиите


BMW vs Mercedes


Последните нови модели на BMW показват, че марката поема един напълно нов път, като представя ярки и провокативни автомобили, докато Mercedes все още е доста консервативен в това отношение. Баварците пуснаха iX, второ поколение на 4-Series и показаното наскоро 7-Series. Те предизвикаха истинска експлозия в социалните мрежи, където, за добро или за лошо, всички говореха за тях.

В същото време, дори най-новият Mercedes създава усещане за еволюция, а не за революция в дизайна, като все още е рано да се каже кой от двата подхода ще се изплати. А именно това може да бъде от ключове решение за изхода от борбата между двете марки за бъдеще. И в крайна сметка времето ще покаже кой е прав.


0 от 500
  • #11
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Enzo ( преди 1 година )
    Аз по улиците Тесла не виждам, включително и по европейските... Виждам Мерцедес и БМВ... Пък щом казвате... милион, два, три, пет... ама май само в плановете на Мъск
  • #10
    2 rate up comment 11 rate down comment
    Striker ( преди 1 година )
    Борбата за бъдещето на автомобила от няколко години вече премина напред, смачка динозаврите и кралят в момента е Тесла. Конглокенти ще има, най-вероятно ще дойдат от софтуерните гиганти. А борбата на динозаврите като БМВ, Мерцедес, Хонди и подобни ще продължи, просто няма да е на върха. От старите компании, може би единствено ВАГин са най-напред с тока (колкото и да не ги харесвам). Другите са малко да хвърлим, пък да пробваме. А чичо Мъск прави всичко сам, което е правилния подход.
  • #9
    13 rate up comment 5 rate down comment
    Чичо ви ( преди 1 година )
    Кеф за 1 ден или седмица: Ауди;Кеф за 1 месец или макс година: БМВ;Кеф за цял живот: Мерцедес.Така било е и ще бъде!
  • #8
    8 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Карал съм няколко БМВ-та, добри коли, но все нещо поскръцва нещо потропва. Но даже 7-мака е по спортен. Мерцедеса е по корав, по комфортен, но е по лигав и ако искаш да се кефиш по завои не е най удачен. Ауди съчетава качества и от двете, но пък има най скъпа подръжка. Въпрос на предпочитание и моментна необходимост. Не може да се каже коя е по добра.
  • #7
    2 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    "BMW увеличи продажбите си с 9% спрямо 2020 г. При Mercedes беше отчетен спад от 5%...През миналата година BMW и Mercedes-Benz са продали общо близо 4,3 млн превозни средства, което представлява 40% от продажбите в сегмента на луксозните и премиум-автомобилите. А това означава, че те са най-популярните и най-успешни производители в този клас."Тесла също е в този клас, но миналата година имаше 87% ръст, а тази планува поне 50% -1,5 милиона броя, 2023 - 2,3 милиона, 2025 над 5 милиона.
  • #6
    10 rate up comment 9 rate down comment
    До №4 ( преди 1 година )
    Мерцедес е кола за дъртаци , имаш предвид. А бмв-тата ги карат пишлегачетата. Така е , да.
  • #5
    5 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Мерцедес е пенсионерски автомобил. Най-малкото защото само пенсионери , събирали $ цял живот могат да си позволят да си купят някой по-лъскав, например. Загледайте се - по светофари , насам-натам лъскавите мерцедеси какъв човек ги шофира и ще разберете истината.
  • #4
    15 rate up comment 13 rate down comment
    Пинко ( преди 1 година )
    Абсолютно неправилно сравнение - Мерцедес и Беемве имат коренно различна публика, те не се състезават за едни и същи клиенти, че някой да победи. Клиентите на Мерцедес са интелигентни и образовани хора, успели и спокойни хора, за Беемве...ще си замълча.
  • #3
    4 rate up comment 23 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    И накря се Оказваш с Ауди, по-красивия и надежден конглокент или с по-големия му брат - Порше.
  • #2
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    За пенсия.