IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota и Volkswagen са производителите с най-големи дългове

Двата концерна дължат по близо 200 млрд долара на кредиторите си

Концерните Toyota и Volkswagen са не само най-големите производител на автомобили в света, но и най-големите длъжници в индустрията. Това твърди каналът Statist Telegram, който се позовава на доклада на групата за управление на активи Janus Hasnderson.


Toyota vs Volkswagen


Според информацията, Toyota е начело в класацията на световните компании, които имат най-големи дългове през 2021 и 2022 г. Задълженията на японците към техните кредитори са в размер на 186 млн долара. Големият конкурент Volkswagen почти не изостава от Toyota, като неговият дълг е 185 млрд долара.

В топ 10 на компаниите с най-големи дългове влиза и още един производител - Mercedes-Benz Group, чийто нетен дълг през 2021-2022 г. е достигнал 109 млрд долара се посочва в доклада.

Въпреки огромните си задължения, още в началото на тази година Toyota оглави класацията на най-скъпите автомобилни марки. Стойността на японската компания беше оценена на 64,3 млрд. долара - тоест почти три пъти по-малко от нетния й дълг, обявен от анализаторите. Второто място зае друг от най-големите „длъжници“ - Mercedes-Benz, а третото е за Tesla. Volkswagen, от друга страна, изпадна от челната тройка на най-скъпите автомобилни марки и се настани на четвърто място.

Положението на Toyota се влошава и от факта, че продажбите на компанията падат вече девет последователни месеца. През юни японците съобщиха за нов провал на производствения план, който беше причинен от недостиг на микроелектроника и затваряне на заводи в Япония. Въпреки това, Toyota все още е на път да произведе рекордните 9,7 милиона автомобила през тази фискална година.


0 от 500
  • #3
    10 rate up comment 10 rate down comment
    Мхм ( преди 1 година )
    Тесла не знам какво има ама Сащ има толкова дългове че ако трябва да ги плащат няма да има повече такава държава
  • #2
    8 rate up comment 8 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Всичко е в милиарди. После пак обяснявайте как Тесла щяла да фалира? Както Volkswagen така и Toyota имат пазарна капитализация която е два пъти по-ниска от дълговете, които имат. Тоест ако си продадат всички акции няма да могат да си платят дори половината дългове. Тесла от друга страна има 10 пъти по-голяма пазарна капитализация от Volkswagen, няма дългове а точно обратното - 17 милиарда кеш, които стоят в банката неизползваеми, защото няма какво да ги прави.
  • #1
    13 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Милиарда или милиона? Оправете си статията!