IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електрическият GMC Hummer се оказа по-вреден от бензинов кабриолет

Преминаването на ток не прави пикапа безопасен за околната среда

Организацията с нестопанска цел ACEEE (Американски съвет за енергийно ефективна икономика) установи, че емисиите на въглероден диоксид (CO2) на флагмана на General Motors с 1014 к.с. 341 грама на миля, докато при кабриолета BMW M440i xDrive този показател е по-нисък – 339 грама на миля.


GMC Hummer EV


В своето проучване ACEEE припомня, че електрическите превозни средства получават енергия от мрежата. В същото време около 60% от електроенергията в САЩ се генерира чрез изгаряне на изкопаеми горива, така че не може да се счита за „зелена“ в пълния смисъл на думата.

Изчислени по този начин емисии варират в зависимост от щата, но въз основа на средната стойност експертите установиха, че топ-версията на електрическия пикап Hummer EV има емисии от 341 грама на миля. Бензиновият кабриолет BMW M440i xDrive има сравнима стойност от 339 грама на миля, докато показателят на оригиналния Hummer H1 е 889 грама на миля.

Според оценките на EPA енергийното въздействие на бавареца е 1812 литра годишно. Подобни стойности се отчитат и при седана със средни размери Chevrolet Malibu, чиито вредни емисии за 320 грама на миля.

Що се касае до Hummer EV, той вреди на околната среда не само при зареждане на батерията. Тежките акумулаторни клетки (в случая с Hammer една батерия тежи повече от цялата Toyota Corolla) трябва първо да бъдат произведени и след това изхвърлени, което също вреди на околната среда.

Наблюдателите на ACEEE смятат, че властите трябва да се заемат с въпроса за ефективността на електрическите превозни средства. Сега регулаторите следят отблизо бензиновите автомобили и определят изисквания за емисиите, а електрическите автомобили се считат за „зелени“ по подразбиране, въпреки че това не е вярно.

0 от 500
  • #32
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Хаха. Тоя *** не се е научил да пише като хората, но ще дава акъл за енергетиката. Дотам я докарахте, че вече може да се пише абзаци без никакви препинателни знаци, без главни букви и прочие, но може да копаете и по-дълбоко.
  • #31
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До 44 ( преди 1 година )
    Разбрахме че владееш до съвършенство четенето в Уикипедия. Хайде ти сега да се върнем в България и да отговориш на въпросите които ти зададох? ВЕЦ не може да се строи където ти дойде на ума И в общи линии възможностите за България са изчерпани. Докато АЕЦ може да си построим колкото си искаме, ако има нужда. Но при 3,5 гигавата потребление на България, дори втора атомна централа ни е много, защото ще станат 4,2 гигавата и ще има излишък, който няма какво да правим, дори преди да добавим ВЕИ.
  • #30
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Скудоумието ви води до трагични последствия. Жертвите от чернобил са много над 50. Точно обратното на "многократно преекспонирани от журналистите", щото иначе комунистите и за това ще трябва да плащате. "Според МААЕ общото изпускане е 14 EBq (14 000 PBq). 5,2 EBq (5200 PBq) в еквивалент на йод-131." Но няма как да разберете колко много е това, след като не знаете какво е бекерел като единица във физиката. Затова и се изливат скудоумия как едва ли не било полезно.
  • #29
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    За разлика от тебе правя разлика между мощност и енергия и знам, че за България всеки един инсталиран гигават фотоволтаична централа, произвежда между 1200 и 1400 гигаватчаса енергия годишно в зависимост от региона. Средно 1,3 тераватчаса. За инсталирани 21 гигавата, Това са 27 тераватчаса годишно от фотоволтаици при 16 тераватчаса от АЕЦ, при два пъти по-ниска инвестиция, защото за АЕЦ Белене трябват минимум 20 милиарда, ама евро. После по 1 милиард разходи на година за гориво и поддръжка.
  • #28
    0 rate up comment 0 rate down comment
    до 43 ( преди 1 година )
    Ми най голямата изобщо в Света централа по произведена ел енергия за всички централи Аец Тец Павец Вяец и незнам си какво е Вец в Китай
  • #27
    0 rate up comment 1 rate down comment
    До 39 ( преди 1 година )
    "а Вец са ясни не са перфектни но по произведена ел енергия надминават и Аец."Хайде стига празни общи приказки. Кажи нещо конкретно и някоя цифра за цвят? Нали беше по точните науки? Кажи в България колко е повече това производство от ВЕЦ в сравнение с АЕЦ, защото иначе твърденията ти са безпочвени? Къде тръгна да говориш за язовири във Виетнам И какво ни интересуват те?
  • #26
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Неслучайно 50 години не може да се намери инвеститор за АЕЦ Белене, но само за две години заради високите цени на тока, са получени заявки за изграждане на 21 гигавата възобновяеми мощности за собствено ползване, които ще струват 21 милиарда по най-оптимистични сметки и нямат проблем с инвестициите, защото знаят че ще си ги върнат за 2-3 години, дори да плащат вноска на банките, вместо същата сума за ток, а след това ще ползват напълно безплатен ток следващите 25 години.
  • #25
    0 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Е колко да е ефективен и качествен АЕЦ?Досега в гьола на Белене са наляти 3 милиарда евро и има някаква закупена техника, която стои под навеса. Не са произвели и един киловатчас енергияАко с тези пари бяха купени фотоволтаици, досега отдавна щяха да са си изплатили инвестицията и да са на печалба. Нямаше да се чудят след 2024 година откъде ще взимат гориво, ако Русия ги санкционира. Много по-лесно е, всеки да си инсталира на покрива фотоволтаик за собствено ползване, отколкото АЕЦ.
  • #24
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Явно и чернобилски марули не сте яли. Или пък сте яли, но нямате акъл да се сетите какво става после. Съветската радиация е по-полезна от японската, нали шушимиги? Явно и нищочко не сте чули за страничните ефекти на вецовете, ама то не става само със спамене, тролене, папагалстване и каране с 300 на "магистралите".
  • #23
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Явно и никога няма да загреете, че по дефолт новите технологии са по-качествени от старите. Много пари бих заложил, че никой от вас не използва 1G и 2G, а повечето сте четвърто и пето поколение телефони, точно както не карате стари съветски бараки. Трендове, статистики и функции па хептен нищо не хващат. Една огромна част от вас все пак не може да загрее парниковия ефект, щото нямате акъл и умения дори един парник на село да си направите.