IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електрическият GMC Hummer се оказа по-вреден от бензинов кабриолет

Преминаването на ток не прави пикапа безопасен за околната среда

Организацията с нестопанска цел ACEEE (Американски съвет за енергийно ефективна икономика) установи, че емисиите на въглероден диоксид (CO2) на флагмана на General Motors с 1014 к.с. 341 грама на миля, докато при кабриолета BMW M440i xDrive този показател е по-нисък – 339 грама на миля.


GMC Hummer EV


В своето проучване ACEEE припомня, че електрическите превозни средства получават енергия от мрежата. В същото време около 60% от електроенергията в САЩ се генерира чрез изгаряне на изкопаеми горива, така че не може да се счита за „зелена“ в пълния смисъл на думата.

Изчислени по този начин емисии варират в зависимост от щата, но въз основа на средната стойност експертите установиха, че топ-версията на електрическия пикап Hummer EV има емисии от 341 грама на миля. Бензиновият кабриолет BMW M440i xDrive има сравнима стойност от 339 грама на миля, докато показателят на оригиналния Hummer H1 е 889 грама на миля.

Според оценките на EPA енергийното въздействие на бавареца е 1812 литра годишно. Подобни стойности се отчитат и при седана със средни размери Chevrolet Malibu, чиито вредни емисии за 320 грама на миля.

Що се касае до Hummer EV, той вреди на околната среда не само при зареждане на батерията. Тежките акумулаторни клетки (в случая с Hammer една батерия тежи повече от цялата Toyota Corolla) трябва първо да бъдат произведени и след това изхвърлени, което също вреди на околната среда.

Наблюдателите на ACEEE смятат, че властите трябва да се заемат с въпроса за ефективността на електрическите превозни средства. Сега регулаторите следят отблизо бензиновите автомобили и определят изисквания за емисиите, а електрическите автомобили се считат за „зелени“ по подразбиране, въпреки че това не е вярно.

0 от 500
  • #52
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Кокиче, маг лале и цвете едно и също ли са? Аз никога не съм твърдял такова нещо, но ти твърдиш че лалето не е цвете. Правиш ли разликата? Кога съм твърдял че хладилник и климатик са едно и също? Това е много различно от твърдението че и климатика и хладилника са термопомпи, но ти дори не схващаш написаното. Точно както твърдеше, че парната турбина, не била парен двигател. Това твърдеше ли го или не да не вадя цитати? Подигравах ти се, че за тебе термопомпата задължително имаше заровени тръб ...
  • #51
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Повечето ми "предсказания" и прогнози също се сбъдват. Няколко пъти тук цитирам хора като Санди Мънро и Тони Сиба. Само подигравки и обиди. А че техните прогнози също се сбъдват, дори нямате акъл да разберете. Тони Сиба от доста отдавна говори, че възобновяемата енергия на практика е безплатна и ще доведе до свръхпроизводство, но откъде акъл да разберете. Слънцето ще грее още 4,5 милиарда години и е абсолютно безплатно.
  • #50
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До 61 ( преди 1 година )
    Първо научи закона за запазване на енергията и после спори дали има над 100% КПД. Можеш и да го цитираш от Уикипедия и да ми кажеш дали топлината от кондензацията на водните пари в кондензен котел влиза в понятието "затворена система"Тази топлина от калоричността на горивото ли идва или е външна за системата и съответно не нарушава закона за запазване на енергията? Ще обясниш ли как така на на изхода на котела има повече топлина, отколкото може да осигури енергията в горивото?
  • #49
    1 rate up comment 0 rate down comment
    до 59 ( преди 1 година )
    Повечето ми твърдения са факти. Това работя, това са хобитата ми от много отдавна. А ти ми твърдиш как било имало системи с КПД над 100% ?!? Колко пъти да ти кажа да прочетеш законите на термодинамиката? Колко пъти да ти кажа, че климатик, хладилник и термопомпа не са едно и също нещо? Колко пъти да ти кажа,че двигател и турбина не са една и също нещо? Сядаш и четеш, иначе ще продължават всички да се гъргарят с теб. А да се сърдиш как никой не уважава адвокатите, не на мен. Сами сте си виновни.
  • #48
    2 rate up comment 0 rate down comment
    до 57 ( преди 1 година )
    Та, нямат акъла да си измажат къщите. Познавам бая народ, които има парници тук или там. Въпреки това упорито вярват, че в малкия парник действа, но в глобален ефект не действа. Лъжели ги били мръсните западняци. Азотните окиси от дизела били полезни, радиацията била полезна, но нитратите и гмо-то видиш ли убивали. Така че, не, нищо не е променило. Ще се спасявате поединично.
  • #47
    1 rate up comment 0 rate down comment
    до 57 ( преди 1 година )
    От много време хора като мен говорим, че енергетиката се трансформира, както и че възобновяемата мощности са по-евтини и като изграждане, и като обслужване. Знаеш ли какво отношение получаваме в България? " Зелени екоталибани", " убивате индустрията" и прочие. Посмъртно няма как да се случи промяна след като мисленето е сбъркано. Не, не мисля, че се е променило. Ако отидеш и кажеш такива неща в старозагорския край, ще те линчуват. Попътувай малко и ще видиш как народа няма акъла да си измаже къщ
  • #46
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До 59 ( преди 1 година )
    Я ми кажи кое твое творение е излязло вярно? Кажи ми поне две цифри дали си казал на кръст да не говорим да направиш една сметка с тях? Аз поне ти говоря с цифри и факти дори и да бъркам понякога или да се изразявам неточно и се съгласявам, когато някой ме обори с сметки и факти. Обаче всеки път когато споря с тебе се сещам за онази сентенция - един *** може да обори 10 професора само с един факт, но един *** не може да бъде оборен дори с 10 факта
  • #45
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Непрекъснато ви бъзикам, че много от вас не разбират парниковия ефект, но в крайна сметка щом го оспорвате, значи не разбирате нищо. Естествено и да бъзикам и всички останали глупотевини тук. Куцо и саката разбира от футбол и политика, което ми е все тая. Но да дрънкате как радиацията била полезна, как било имало системи с КПД над 100%, няма да стане.
  • #44
    2 rate up comment 1 rate down comment
    До 57 ( преди 1 година )
    А не мислиш ли, че мисленето на българите вече се е променило, след като са заявени 21 гигавата възобновяеми мощности, като според мен над 90% от тях са фотоволтаици, без да съм сигурен. И ето как Путин само за две години, направи повече от зелените за 20 години назад. Вместо да ни извади очи, ще ни изпише вежди, защото ще станем една идея по-независими от чужди държави, ако дори половината от тези 21 гигавата бъдат построени.
  • #43
    0 rate up comment 0 rate down comment
    до 51 ( преди 1 година )
    Сам си виновен как се държиш и какви дивотии пишеш. Аз ли да "поема" отговорността за твойте действия? Очевидно нямаш никакви познания по физика, химия, математика или нещо друго от точните науки. И сам си призна, че си адвокат. Очевидно изпитваш срам от цялата ни съдебна система, което е добър показател, но спориш безкрайно много време как водата била суха. Поздравления, говориш дивотии. Когато проявиш уважение, спреш да обиждаш и да дрънкаш небивалици, може и да получиш уважение и отсреща.