IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дойде краят на евтиното ползване на електромобилите

Швейцария първа в Европа ще въведе данък на изминат километър, за да компенсира приходите от акцизи върху горивата

Относително по-евтиното зареждане и данъчните отстъпки са главните предимства на електромобилите пред конвенционалните коли, и донякъде компенсират доста по-високата им начална цена. Но краят на тези предимства вече се задава: Швейцария ще стане първата европейска страна, въвела извънреден данък върху електрическите превозни средства.
    
       
такси, километър
В бъдеще собствениците на електромобили в Европа ще се чувстват, сякаш са в такси. От гледна точка на пътната поддръжка обаче данъкът на километър е по-справедлив - онзи, който използва и амортизира повече пътищата, плаща повече
     
       
Правителството в Берн потвърди, че на работна група в транспортното министерство вече е възложено да оформи предложението за такъв данък и да тго представи до края на годината. Ставката ще е на базата на изминатите километри, като вероятно ще се умножава и по допълнителен коефициент според класа и масата на конкретния автомобил. Преди да бъде въведена обаче, тя ще трябва да бъде одобрена с референдум от швейцарските граждани.

С масовото въвеждане на електромобилите правителствата в Европа губят един от най-основните си източници на приходи - акциза върху горивата. Още през 2018 Automedia.bg предупреди, че въвеждането на някаква такса върху електромобилите, най-вероятно на база изминати километри, е неизбежна. Подобен вариант вече се разработва във Великобритания и в няколко страни от ЕС.

В Швейцария приходите от акциза директно се пренасочват към поддръжка на пътната мрежа. След бума на електромобилите в последните две години тези приходи вече започват да намаляват. Планът на властите е да въведат компенсиращия данък от 2030 година.
   
      

 

0 от 500
 • #64
  0 rate up comment 3 rate down comment
  RichardBar ( преди 1 месец )
  free matures movie slut tube present pleasant time spending
 • #63
  0 rate up comment 2 rate down comment
  buyaccountsThulp ( преди 1 месец )
  Personally, I take an account here, a great store Лично я беру аккаунт тут, отличный магазин купить аккаунт роб
 • #62
  4 rate up comment 1 rate down comment
  Айде нов бизнес ( преди 2 месеца )
  Пренавиване на километражи за елтроавтомобили..
 • #61
  3 rate up comment 5 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  Толкова сте бедни и смотани, нормално всичко да ви "нанизва".
 • #60
  11 rate up comment 1 rate down comment
  Propov ( преди 2 месеца )
  Дет се вика...Аз казах ли ви че така ще стане! Ама реално за скандинавците проблема е никакъв щото имат висок стандарт, тоест доходи. В бедните държавици като наща, тук всякакви такси и промени в цените направо пронизват хората в гърба.
 • #59
  17 rate up comment 3 rate down comment
  Тони ( преди 2 месеца )
  Алчноста им няма граници.
 • #58
  13 rate up comment 4 rate down comment
  Anonimen ( преди 2 месеца )
  Е кои ще те остави макар да си платил двойно и акум.да струва една чанта пари да караш евтино.И къде отива данъка в джоба на управляващите.
 • #57
  7 rate up comment 5 rate down comment
  До долния ( преди 2 месеца )
  Наистина започва да прилича комина яма с разсъждения като твоите. Държавата за която става въпрос дори не е в Европейския съюз и изказването ти няма никакъв смисъл.
 • #56
  17 rate up comment 6 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  ЕС започва да заприличва на помийна яма с тези регулации.
 • #55
  15 rate up comment 31 rate down comment
  W203 EV ( преди 2 месеца )
  Смених двигателя на един стар w203 мерцедес с електрически. Пълен комплект с батериите 7000 лири. Зацепих го директно към кардана. Сега минава на ток около 160км. За още 2000лири мога да ми сложа още един комплект батерии и ще изминава почти двойно. На покрива на къщата имам 30kw фв централа. Живея на 20км от София и напрактика всеки ден пестя по 30лв за гориво или 1000лв. месечно. Който разбрал, разбрал, който не да си кара бангиите с двг.