IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои са моделите с най-често краден катализатор?

Рискът е особено висок при бензинови автомобили от по-старо поколение

Кражбите на автомобилни катализатори са масово явление от години - и на големите автомобилни пазари, и в България. Но през последните месеци честотата им чупи рекордите, и за жалост няма никакви основания да очакваме подобряване на ситуацията.
    
     
катализатор
Членовете на германския автомобилен клуб ADAC са докладвали едва 38 случая на откраднати катализатори през 2017 година. През 2019 те вече са 169, през 2020 - 420, а през 2022 само за първите пет месеца са 488. Недокладваните случаи са много повече, смятат от ADAC
    
      
Защо се крадат каталитичните конвертори, наричани за по-кратко катализатори? Защото съдържат малки количества от някои много ценни метали - платина, паладий и особено родий. Цената и на трите се повиши драстично от предкризисната 2019 година насам. Платината в момента струва около 31 евро за грам; паладият е 63 евро за грам - по-скъп дори от златото (57 eвро). Но абсолютният рекордьор е родият - сребристобял метал с атомен номер 45, който през пролетта на 2019 година струваше около 90 евро за грам. През миналата година цената му на моменти надхвърляше 880 евро за грам, а сега е относително стабилна около 450 евро - около осем пъти по-скъпо от златото.
     
     
родий, катализатор
Родий. Бучица като тази в момента струва около 35,000 евро
    
     
В един катализатор средно се съдържат по около пет грама от трите метала, но в различни пропорции. Това е и единият основен показател, по който се определя кои автомобилни модели са най-застрашени от подобни кражби. Вторият е доколко лесно може да се отдели катализаторът.

В България за съжаление няма дори подобие на статистика от какви модели най-често се крадат катализатори. Полицията не проявява особена заинтересованост към подобни случаи и повечето жертви не ги докладват, даже и пред застрахователите. Имаме обаче данни за два от най-големите автомобилни пазари - Германия и САЩ.
    
    
От кои коли най-често се крадат катализатори (ГАЛЕРИЯ):


     
       

0 от 500
 • #13
  4 rate up comment 1 rate down comment
  Атеист до 11 ( преди 1 година )
  Стига ва, не думай)))))
 • #12
  1 rate up comment 0 rate down comment
  Гост ( преди 1 година )
  Мои приятели си купи кола от Америка от copart,достави му я българска фирма с отрязан катализатор
 • #11
  3 rate up comment 3 rate down comment
  Автомобилен Господ ( преди 1 година )
  Тия крадци и като цяло хората знаят ли, че тези метали, които се съдържат в катализатора, с времето изчезват в резултат на постоянното преминаване на газове през катализатора. Кола, карана 15 години абсолютно може да се счита за кола без катализатор, всичкият ценен метал се е разградил, така че няма смисъл и да се краде катализатора
 • #10
  2 rate up comment 2 rate down comment
  Горко Митич ( преди 1 година )
  Това за Астрата е пълна глупост. Точно на тази Астра НЕ МОЖЕ да се свали бързо и лесно. Крадците не я гледат изобщо.
 • #9
  6 rate up comment 1 rate down comment
  Автотехник ( преди 1 година )
  Гледам ,че повече от 10 човека потвърждават коментарите за ASPO - Ботевградско. Не знам не е ли редно да се прати проверка там, КЗП и т.н. ? ... Не виждам причина този гараж да продължава жалкото си съществуване ?
 • #8
  5 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  И при мен е откраднат( свален) още в автокъщата. Е, аз проклех виновника, да му изсъхнат и двете ръце, дано!
 • #7
  19 rate up comment 2 rate down comment
  ASPO крадат катализа ( преди 1 година )
  ASPO на Ботевградско, кв Левски, посока враждебна/изход от София - там крадат катализатори. Имайте го в предвид. Няма значение каква е колата - там ще ви окрадат, а накрая ще ви искат и пари.
 • #6
  3 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 1 година )
  Заради подобни статии се загледах къде е на моята кола и вярно че е доста под капака
 • #5
  27 rate up comment 2 rate down comment
  Аз ( преди 1 година )
  И на мен го гепиха.Когато запалих двигателя се стреснах ,изрева страшно. После и аз изревах.
 • #4
  13 rate up comment 2 rate down comment
  До 2 ( преди 1 година )
  Не е така. В бензиновите катализатори има родий, който задейства реакция за превръщането на азотните оксиди в азот, въглероден диоксид и вода. При дизелите такава реакция не е възможна заради различния състав на отработилите газове. При тях по-скъп е филтърът за твърди частици - DPF