IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Путин нареди руската автоиндустрия да приеме новите реалности

Браншът трябва да разполага със собствени ключови технологии, за да стане глобално конкурентен

Президентът на Русия Владимир Путин е наредил до 1 септември тази година да се актуализира стратегията за развитие на местната автомобилна индустрия в условията на спиране на доставките от чужбина. Сред основните задачи е осигуряването на технологичен суверенитет в новите реалности, което в крайна сметка трябва да направи бранша глобално конкурентоспособен. 


Руска автомобилна индустрия


"Русия трябва да получи собствени технологии и производства", казва Путин. Става въпрос за инженерни разработки, интелектуални права и ноу-хау, които трябва да са руски. Президентът не изключва продължаването на вноса на някои неключови елементи от чужбина, но отбелязва, че сегашните проблеми с доставките не трябва да стават "прекомерно остри".

В резултат на новите мерки, индустрията "трябва да насити пазара с висококачествени и достъпни автомобили с максимум локализирани части". Освен това руските автомобили "трябва да бъдат сравними по качество със западните", повечето от които вече не се доставят на местния пазар. Също така автомобилната индустрия трябва да отговори на нуждите на икономиката, бизнеса, държавните и общинските структури.

Според главата на Руската федерация, важно предимство на Русия са евтините суровини за газово моторно гориво. Търсенето на автомобили с газови уредби, обаче, трябва да бъде подкрепено на правителствено ниво, включително с помощ при изграждането на станции за зареждане в различните региони.


Владимир Путин


Путин припомня, че през март обемът на производството на автомобили е спаднал три пъти в сравнение със същия месец на 2021 г. и пет пъти през април. Като цяло "ситуацията не е проста", е заявил държавният глава.

Путин е поставил и задачата да следи ситуацията с цените на автомобилите на руския пазар, които отбелязаха  рекорден ръст през пролетта. За това ще отговаря Министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров. Президентът е отбелязал, че ценообразуването трябва да отговаря на укрепването на рублата и спада на цената на металите.

20,7 милиарда рубли или около 675 милиона левa, ще бъдат отпуснати за подкрепа на търсенето на автомобили тази година. 10,2 милиарда ще бъдат изразходвани за възобновяване на програмите за преференциално кредитиране, 4,9 милиарда за преференциален лизинг, 2,6 милиарда за субсидии за закупуване на електрически автомобили и още 3,3 милиарда рубли за превозни средства с газови двигатели.

0 от 500
  • #9
    13 rate up comment 4 rate down comment
    Как пидерашните ( преди 1 година )
    Сравни със ЗАПАДНИТЕ, даже и по - качествени да са., даже и на полвин цена..... Тоя джидажак злобен от КГН, да не от КОМИЦИТЕ??!???
  • #8
    4 rate up comment 24 rate down comment
    от 3 ( преди 1 година )
    Тука какво си говорим е ала-бала.Не са решили - не са го направили. В края на краищата, важна е и цената, на която се прави даден продукт. Не говорете за Буран, защото е доказано, че е по-добра от американските сувалки, но цената е определяща. Суперджет и ТУ-204 искат не искат ще ги пуснат масово, просто защото няма алтернатива. През 2014-та след налагането на първите санкции, бяха принудени да си възродят селското стопанство. За няколко години станаха износител номер едно на зърно и месо.
  • #7
    30 rate up comment 1 rate down comment
    Fury ( преди 1 година )
    До 3! За съжаление освен суровините другото го нямат. Какви инженери, най-добрите им коли Лада са лиценз на Фиат, какви самолети - целия Аерофлот лети с Боинг и Еробас. Руските Ту 204 и Суперджета на Сухой са единични бройки и никой в света не ги иска. Космически кораби - къде ги видя, освен съветския Союз. Новите им ракети Ангара и Енергия къде са. Буран беше смачкан от покрива на Байконур. Космическата им програма Марс-Фобос пропадна, защото падна....Ютия не могат да направят!
  • #6
    27 rate up comment 1 rate down comment
    д-р.Куртев ( преди 1 година )
    Вървят полека към Северна Корея !!
  • #5
    26 rate up comment 1 rate down comment
    Киро ( преди 1 година )
    Тоя гнoм съвсем е изчаткал :) Оняден подписал заповед за организиране на международни състезания. Сега ще събират международни състезатели, ако няма, ще са местни, ама ще се правят на чуждоземни :)) Това джудже ептен загуби връзка с реалността.
  • #4
    30 rate up comment 0 rate down comment
    до 3 ( преди 1 година )
    Първо ако беше толкова лесно защо за последните 3 месеца не са го направили? Второ преди да дойдат лошите и упадъчни западняци, защо не си развиха автомобилната индустрия? Защо не си правят сами електрониката? О всъщност я правят - сега представиха прототип на 28нм чип. Технология на 15 години.
  • #3
    1 rate up comment 41 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Руснаците имат инженерите и суровините да правят добри автомобили. Все пак правят космически кораби, самолети, подводници и ядрени реактори. Няма нужда да внасят суровини от други държави и да са зависими от доставки, високи цени и санкции. Инфраструктура също имат вече, от изоставените заводи на западните марки. Квалифицирана работна ръка също (за разлика от България например). Сега е въпрос на правилна политика, да започнат да произвеждат нещо стойностно. Да видим.
  • #2
    32 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Който е чел история знае, че точно така започва комунизма в БГ след войната. От водеща икономика в Европа, България се превръща в изостанал придатък на СССР. *** се тупат в гърдите, но постепенно осъзнават, че са избили интелигенция, инженери, управители, учители, професори и няма кой да движи икономиката, която е изнасяла успешно на затворения вече западен пазар.
  • #1
    34 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Те 30 години не можаха да развият модерно автомобилостроене, пък сега по спешност ще.