IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Путин нареди руската автоиндустрия да приеме новите реалности

Браншът трябва да разполага със собствени ключови технологии, за да стане глобално конкурентен

Президентът на Русия Владимир Путин е наредил до 1 септември тази година да се актуализира стратегията за развитие на местната автомобилна индустрия в условията на спиране на доставките от чужбина. Сред основните задачи е осигуряването на технологичен суверенитет в новите реалности, което в крайна сметка трябва да направи бранша глобално конкурентоспособен. 


Руска автомобилна индустрия


"Русия трябва да получи собствени технологии и производства", казва Путин. Става въпрос за инженерни разработки, интелектуални права и ноу-хау, които трябва да са руски. Президентът не изключва продължаването на вноса на някои неключови елементи от чужбина, но отбелязва, че сегашните проблеми с доставките не трябва да стават "прекомерно остри".

В резултат на новите мерки, индустрията "трябва да насити пазара с висококачествени и достъпни автомобили с максимум локализирани части". Освен това руските автомобили "трябва да бъдат сравними по качество със западните", повечето от които вече не се доставят на местния пазар. Също така автомобилната индустрия трябва да отговори на нуждите на икономиката, бизнеса, държавните и общинските структури.

Според главата на Руската федерация, важно предимство на Русия са евтините суровини за газово моторно гориво. Търсенето на автомобили с газови уредби, обаче, трябва да бъде подкрепено на правителствено ниво, включително с помощ при изграждането на станции за зареждане в различните региони.


Владимир Путин


Путин припомня, че през март обемът на производството на автомобили е спаднал три пъти в сравнение със същия месец на 2021 г. и пет пъти през април. Като цяло "ситуацията не е проста", е заявил държавният глава.

Путин е поставил и задачата да следи ситуацията с цените на автомобилите на руския пазар, които отбелязаха  рекорден ръст през пролетта. За това ще отговаря Министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров. Президентът е отбелязал, че ценообразуването трябва да отговаря на укрепването на рублата и спада на цената на металите.

20,7 милиарда рубли или около 675 милиона левa, ще бъдат отпуснати за подкрепа на търсенето на автомобили тази година. 10,2 милиарда ще бъдат изразходвани за възобновяване на програмите за преференциално кредитиране, 4,9 милиарда за преференциален лизинг, 2,6 милиарда за субсидии за закупуване на електрически автомобили и още 3,3 милиарда рубли за превозни средства с газови двигатели.

0 от 500
  • #29
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    До 23,а ти откъде знаеш каква е икономикатана Северна Корея,като птиче не може да влезе или излезе от там.***.
  • #28
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    До 20,меките китки бяха на показ в неделя,ти сигуно си един от участниците.Не съм виждал капиталидт,който управлява с мека китка,всичките са тоталитаристи и колкото по безкомпромисни толкова повече им печелят предприятията и фирмите.
  • #27
    0 rate up comment 4 rate down comment
    сепуко харакири ( преди 1 година )
    Да не се окаже, че на руснака му е през...ушенцето за измислените норми евро, тъпите егеери, партикел филтри и прочие унищожаващи колите безумни системи и почне да произвежда прости и здрави надждни коли.Само ако помислим за коли като старите аудита или мерцедеси, дето още се карат и ще погребат всичките нови ***, набутани с електроника.
  • #26
    6 rate up comment 1 rate down comment
    слънчоглед в мъгла ( преди 1 година )
    Бившето кгб-ченге, печенегът-гном е типичен *** рашист. Таварищи, досега (за 100 години) се научихме да правим елементи до два детайла - сърп и чук, отверка, клещи, коса, вилици. За следващите 100 години нада усоваршенствоват и третия детайл и Москала-Питерското хаганатство (това, което ще остане от РФ) ще въже и цъфне. Тоя е по-сумаседший от Ким.
  • #25
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Дебелия ( преди 1 година )
    Насила нищо хубаво не става. Някой даде много хубав пример със Сев. Корев.Ами, точно севернокорейска илюзия в действие.
  • #24
    3 rate up comment 13 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Нека напускат руските специалисти нека ходят на запад да им гърбят децата ниграта от гетата а на тях да им правят сечено местните и пакистанските ай тита.Щото извън Родината си ти си никой и ще те гаврятби гърбят това е.Тия дето бягат са едни глезльовци а такива не успявят никъде.
  • #23
    6 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Путлера да не е дочул, че Крузака върви по 150 хиляди долара, ами мога да му кажа защо - да си провери пак глокса на рублата.
  • #22
    18 rate up comment 1 rate down comment
    FenIX ( преди 1 година )
    Тия работи ако ставаха с нареждане отгоре то Северна Корея щеше да е топ икономика. Ама са на дъното а в Южна Корея просперират и без твърда ръка. Да китайците започнаха с копиране, японците и корейците също почнаха така но къде са сега? А руснаците си останаха на ниво да копират но лошо и не съзадищоха нищо стойностно. Копираха коли но все лоши копия. Копираха Конкорда но нямаха заможни хора които да плащат скъпия билет и сега е музеен експонат. Буран същата работа. Видяла жабата че подковава.
  • #21
    19 rate up comment 2 rate down comment
    Пфффф ( преди 1 година )
    Лелееее ..... руски ноу-хау?!?!?Такова животно няма!Рашките са свикнали да крадат не ноу-хау,не чертежи а цели заводи за автомобили барабар с обурудването и инженерите.
  • #20
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Д-р Исня ( преди 1 година )
    Силно вярвам в руската прецизност и внимание към детайла....бббб..ммнннбб,ббббБУААХАХАХАААХАГАГАГХХА