IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Путин нареди руската автоиндустрия да приеме новите реалности

Браншът трябва да разполага със собствени ключови технологии, за да стане глобално конкурентен

Президентът на Русия Владимир Путин е наредил до 1 септември тази година да се актуализира стратегията за развитие на местната автомобилна индустрия в условията на спиране на доставките от чужбина. Сред основните задачи е осигуряването на технологичен суверенитет в новите реалности, което в крайна сметка трябва да направи бранша глобално конкурентоспособен. 


Руска автомобилна индустрия


"Русия трябва да получи собствени технологии и производства", казва Путин. Става въпрос за инженерни разработки, интелектуални права и ноу-хау, които трябва да са руски. Президентът не изключва продължаването на вноса на някои неключови елементи от чужбина, но отбелязва, че сегашните проблеми с доставките не трябва да стават "прекомерно остри".

В резултат на новите мерки, индустрията "трябва да насити пазара с висококачествени и достъпни автомобили с максимум локализирани части". Освен това руските автомобили "трябва да бъдат сравними по качество със западните", повечето от които вече не се доставят на местния пазар. Също така автомобилната индустрия трябва да отговори на нуждите на икономиката, бизнеса, държавните и общинските структури.

Според главата на Руската федерация, важно предимство на Русия са евтините суровини за газово моторно гориво. Търсенето на автомобили с газови уредби, обаче, трябва да бъде подкрепено на правителствено ниво, включително с помощ при изграждането на станции за зареждане в различните региони.


Владимир Путин


Путин припомня, че през март обемът на производството на автомобили е спаднал три пъти в сравнение със същия месец на 2021 г. и пет пъти през април. Като цяло "ситуацията не е проста", е заявил държавният глава.

Путин е поставил и задачата да следи ситуацията с цените на автомобилите на руския пазар, които отбелязаха  рекорден ръст през пролетта. За това ще отговаря Министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров. Президентът е отбелязал, че ценообразуването трябва да отговаря на укрепването на рублата и спада на цената на металите.

20,7 милиарда рубли или около 675 милиона левa, ще бъдат отпуснати за подкрепа на търсенето на автомобили тази година. 10,2 милиарда ще бъдат изразходвани за възобновяване на програмите за преференциално кредитиране, 4,9 милиарда за преференциален лизинг, 2,6 милиарда за субсидии за закупуване на електрически автомобили и още 3,3 милиарда рубли за превозни средства с газови двигатели.

0 от 500
  • #19
    22 rate up comment 1 rate down comment
    MiroD ( преди 1 година )
    До #15,С твърда ръка нормална, развита държава не се прави. "Твърда ръка" значи тоталитаризъм. Тоталитаризъм и прогрес не вървят ръка за ръка. По-скоро вървят от революция на революция.
  • #18
    19 rate up comment 1 rate down comment
    MiroD ( преди 1 година )
    Oт началото на войната Русия са напуснали над 170 хил. руски IT специалисти. Русия не я очакват добри времена. Агонията ще продължи дълго.
  • #17
    16 rate up comment 0 rate down comment
    в покдрепа на 16 ( преди 1 година )
    Преди няколко години работех във фирма с офис в Русия - още тогава всеки руснак в западна фирма търсеше как да се релокира. При нас бяха дошли не малко. Ние сериозно кървим умове, но в Русия е още по-зле.
  • #16
    17 rate up comment 0 rate down comment
    До 15 ( преди 1 година )
    Това правилна посока ли го наричаш все едно ние да нахлуем в С. Македония с армия главно от *** и помаци с хиляди жертви и инвалиди от двете страни, да сме първи в света по спад на икономиката и това да е правилна посока. Разбира се там българи вече има малко а докато е имало много сме били управлявани с твърда ръка от БКП
  • #15
    17 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    И кой точно ще ги развива, като само тази година 15М от заможните руснаци (горната част на средната им класа) ще напуснат Русия. Всички руснаци с които работех преди войната вече са или в Кипър, или в Турция или в ОАЕ.
  • #14
    2 rate up comment 18 rate down comment
    до 11 от 3 ( преди 1 година )
    Толкова са работливи, не пият и са образовани китайците, че ела ги виж в Европа. Невъзпитани, мръсни, нагли, мързеливи и със самочувствие до небето. Да не си се объркал с японци или корейци ? Китай прогресира заради твърдата ръка и строгите закони. В Русия очевидно трябва да е същото, защото те не са по-различни от нас като характер. Както се вижда, със свобода (свободия) в България нищо не става. В Русия също. Сега като ги управляват с твърда ръка, нещата вървят в правилна посока.
  • #13
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Гоолям пазар ( преди 1 година )
    Няма да бързате още малко и пристигат добрите от Китай и Индия с цени по-високи отколкото бяха немските и японските но нещо за сега не искат да произвеждат в Русия..
  • #12
    24 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Разсмях се със сълзи! Тия 20г не могат да направят свестен автомобил да изкарва 80к без основен ремонт, сега до септември трябва да имат стратегия да задминат западните по качество в следващите 100г
  • #11
    17 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    За разлика от руснаците, китайците са работливи, образовани и не пият. Ако можеше да стане като в Китай, отдавна да е станало.
  • #10
    4 rate up comment 15 rate down comment
    пак от 3 ( преди 1 година )
    Преди години им се смеехме на китайците, че само били копирали, че били некачествени продуктите, че били грозни колите и т.н. Малко по малко обаче, нали виждате от къде започва да духа вятъра. И тук работата ще е същата.Проблема който виждам в тая програма, е че пак ще е държавна.