IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо е забранено да се сипва гориво в пластмасови туби?

Причината е в статичното електричество, което може да причини пожар

На повечето бензиностанции има табели, че зареждането на гориво в пластмасови туби е забранено. но и на тези, на които няма такива указания, това действие не е разрешено. Този казус съвсем не е от вчера и мнозина от вас знаят за тази забрана, но знаете ли защо всъщност не се разрешава зареждането на бензин и дизел в пластмасови туби?


туби


Много шофьори недоволстват от тази мярка, но експертите подчертават, че забраната е въведена не напразно. Според тях е изключително опасно е да се налива гориво в пластмаса. Основната причина за забраната е, че пластмасата има свойството да натрупва статично електричество.

Специалистите посочват примера с наелектризиран гребен, който „изстрелва“ искра при допир с косата. Същата искра може да се образува и при стичането на запалима течност, като бензина например, по в стените на пластмасова туба, което веднага ще причини пожар.

В същото време обаче по бензиностанциите се продават туби, изработени от пластмаса, но те не са обикновени. Изработени са от специална пластмаса и са пригодени за съхранение на гориво, което се доказва от съответния потвърждаващ надпис. Ако обаче забраната важи за всички пластмасови контейнери, малко вероятно е служителят на бензиностанцията да ви повярва и да провери надписите по пластмасовата туба.

Повечето експерти още подчертават, че за да може пластмасовият контейнер да натрупа отрицателна статика, той трябва да се търка интензивно и умишлено в друг материал. Освен това не всеки материал е подходящ. Въпреки че, ако има килим в багажника на колата, това може да е причина за натрупване на статично електричество по пластмасовата туба. Ако тубата обаче не се допира до съседни предмети в багажника, тоест е здраво закрепена, това няма да се случи.

И още нещо. Най-опасно е да пълните гориво в пластмасови туби от минерална вода, например. така наречената хранителна пластмаса е тънка, а високото налягане на бензиновите пари заплашва да спука въпросната туба. С други думи в краен случай, следвайки горните предписания, можете да налеете гориво в пластмаса, но принципно това не е препоръчително.

0 от 500