IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електромобил или стандартно превозно средство – какво да изберем през 2022 г.?

Вижте какви са предимствата и недостатъците на колите, задвижвани изцяло на ток

Популярността на електрическите автомобили бележи бърз растеж. Те заемат 2.5% от продадените през 2019 година нови автомобили и цели 9% от продадените през 2020 година. Макар това да е все още малък пазарен дял според Международната енергийна агенция, засиленият интерес към тях се долавя ясно и от факта, че Tesla на Илън Мъск е доставила близо един милион автомобила през 2021 г., което е 90% увеличение спрямо предходната година. 


електромобили


Увеличеното търсене явно личи и от факта, че някои модели на практика са разпродадени за следващите две години напред, а купувачите следва да внесат депозита си и да изчакат да бъде произведено возилото им с месеци. Какви са предимствата и недостатъците на електрическите автомобили и какво да изберете, ако ви предстои покупка на нов автомобил?

Предимства на електрическите автомобили

1. Те са екологично решение, което не води до излъчване на вредни емисии и замърсяване на околната среда. Това е съществен плюс, имайки предвид измененията на климата, причинени от човешката дейност, замърсяването и автомобилите, което изменение застрашава не само местообитанията на животинските видове, но и води до природни бедствия и катаклизми, застрашаващи пряко човешкия живот.

2. Електромобилите записват непрестанен и динамичен растеж, свързан с големи инвестиции, пълна индустриална трансформация, изграждане на фабрики, обучение на работници, производство на нови модели и дори на пикапи, захранвани с електричество.

3. Имат лесна и изгодна поддръжка. Електромобилите, например, не изискват смяна на масло. 

Недостатъци на електрическите автомобили

1. Развитието им създава реална заплаха пред множество компании, заети с производство на части и компоненти за конвенциалните автомобили. Опасността от закриване на фирми, загуба на работни места и увеличаване на безработицата, тъй като електрическите автомобили не изискват толкова големи човешки ресурси и работна ръка, е реална. Допълнителна безработица на фона на икономическата криза би повлияла негативно на икономиката в световен мащаб.

2. Има опасност от драстично увеличение на цените на литий, никел и кобалт, които са необходими за производството на батериите на електрическите автомобили, което ще доведе до увеличаване на цената на возилата. Дори на този етап електрическите автомобили не са достъпни за всеки и са по-скъпи от конвенционалните.

3. Липсата на достатъчно станции за захранване на автомобилите ги прави неудачни за дълъг път или по трасе, което е лишено от подобни станции. В България например има едва около 200 места за зареждане на електрически автомобили, с което оставаме на едно от последните места в Европа.

По отношение на въпроса кой е най-добрият избор – конвенционален или електрически автомобил, за 2022 година предвид икономическата криза, обстановката в Украйна и проблемните доставки на горива и газ, както и нарастващите им цени, отговорът е деликатен и сложен и не може да бъде категоричен. Причината е, че няма категоричен отговор какво ще се случи с доставките на горивата и с цените им, както и с цените на електрическата енергия, която също бележи невиждано поскъпване в България на фона на растящите цени на газа. Несигурните времена не позволяват да бъде направено подобно категорично заключение.

Как да закупите нов автомобил, ако нямате средства?

За разлика от съвета кой автомобил да изберете, отговорът на въпроса как да закупите нов автомобил, ако изпитвате недостиг на средства, е лесен. Може да разчитате за тази важна покупка на банковите финансови институции и да изтеглите кредит за автомобил, който ще ви позволи покупка на ново возило при отлични, ясни и прозрачни условия, покриващи изцяло нуждите ви.

0 от 500
  • #10
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Гледал съм някои (като цяло автомобилни не само ел) но повечето го удрят на яко реклама където става въпрос за нови неща. Все едно им се плаща
  • #9
    4 rate up comment 0 rate down comment
    до 8 ( преди 1 година )
    Спокойно, след някоя и друга година като се нароят електрички ще изчезнат безплатните зарядни.
  • #8
    0 rate up comment 3 rate down comment
    Тъърпение ( преди 1 година )
    И на ел. вибраторите ще им мине модата, като на дизелите!
  • #7
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Който гледа българските ютубъри с електрички, които правят само влогове с тях знае. Ел.колата е по-изгодна като разходи и по-бавно падане на цена в годините, ОГРОМЕН проблем е зареждането. Има вече мафия при безплатните зарядни, където има паркирани по няколко коли на определени собственици, заели всички станции ежедневно, ако случайно се вредиш на някоя, идват, изключват ти зарядното и си закачат своята кола, я се обадиш, я бой. А още ел.колите прохождат у нас, смятайте ако станат масовка.
  • #6
    5 rate up comment 0 rate down comment
    До #6 ( преди 1 година )
    А тук в статията рекламират автокредит до 20 000 лв :-) . Може би трябваше в друга статията, където не става дума за BEV . За останалото, исках да напише точно същото.
  • #5
    10 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Електричка има смисъл ако можеш да си я зареждаш вкъщи на нощна тарифа и ако нямаш често на дълъг път. И най-важното да можеш да си я позволиш. След като най-евтините почти чисто градски ти започват базово от 65к лв. Ако сложиш термопомпа, някоя и друга екстра и си стана 70к от всякъде. Добави почти двойна застраховка и ако се наложи да плащаш за зарядни станции и съвсем се обезмисля
  • #4
    15 rate up comment 5 rate down comment
    Гого ( преди 1 година )
    Електромобилите са най вредните за екологията. Първо , производството на литий е свързано с толкова много вреди на природата. Второ, лития не се рециклира, примерно като оловото в акумулатора или желязото. Трето, електроенергия с която се зареждат е екологична само ако е добита от ВЕИ или АЕЦ. Но в общия енергиен микс преобладава енергията добита от въглища. Демек карате автомобил на въглища.
  • #3
    3 rate up comment 0 rate down comment
    TSLA ( преди 1 година )
    Вие сами си отговорихте: 2022 година...
  • #2
    24 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Най- добре е да се избере градският транспорт. Аз заплащам в София под 400 лв. За годишна карта и извинавам пеша за една година около 800 км. Чувствам се здрав и пътувам безгрижно и евтино.
  • #1
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Тъпото ( преди 1 година )
    Като е платена, пак е тенденциозна. А и в нея няма отговор на въпроса в заглавието. Можехте да сте малко по-оригинални.