IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да миете кола в жегата: пет съвета от автобояджия

Желанието да спестите пари е похвално, но има неща, с които трябва да се съобразявате

В началото на лятото и предвид цените по родните автомивки, за мнозина изкушението да измият колата сами е голямо.  Желанието за спестяване на пари е похвално, но има някои нюанси, които трябва да знаете. Обърнете внимание на тези съвети на професионални бояджии и специалисти.


автомивка


Контрастен душ

Как да миете кола в горещо време. Основната опасност от измиване на автомобил в жегата на открито е повреда на боята. Ако силно нагрята кола се залее с кофа ледено студена вода, например, последствията върху лака може да са големи. Рискувате да видите фина решетка от микропукнатини по цялата дълбочина на лака. 

Но дори и да не забележите нищо с невъоръжено око, върху повърхността на лака или боята могат да се образуват микропукнатини, които с течение на времето на критични места ще започнат да пропускат влага, което след това ще провокира корозия.

На слънце

Измиването на нагрята от слънцето кола е по-трудно от измиването на кола, стояла на сянка, например. И пяната, и водата върху колата ще изсъхнат по-бързо, отколкото ще извършите всички необходими операции. А триенето на полусуха повърхност с кърпа силно нежелателно. Такава повърхност ще трябва да се намокри отново.

Пастиране

Ако след измиване се планира нанасяне на твърд восък, друг защитен агент или паста, също не е желателно да се прилага върху горещ автомобил. Това ще бъде по-трудоемко или дори невъзможно, тъй като пастата например ще съхне по-бързо, отколкото го търкате.

Мийте рано сутрин или привечер

Ако няма място да паркирате колата на сянка, опитайте се да надхитрите слънцето - измийте колата, когато светлината не е активна - рано сутрин или привечер, когато слънцето клони към хоризонта и ламарините на колата вече са охладени.

Автомивката не е панацея

Не винаги професионалната автомивка ще избегне горните заплахи. В крайна сметка и така наречените професионалисти често започват работа веднага, като не се интересуват колко нагрети са ламарините на колата.

0 от 500
  • #5
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Трябва да знам ( преди 1 година )
    Румен Славов ли е автобояджията?
  • #4
    4 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Значи лятото и зимата с топла вода, за да не се напука лака? Честно казано винаги със студена вода и до този момент напукан лак и последствия от него, като корозия не съм имал. Ами то по същата логика ако лака се напукваше толкова лесно би трябвало и стъклата да се напукват, ако ги напече слънцето и ги измиеш със студена вода. Да но не се случва.
  • #3
    18 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Лятото не я мия за да не губи защитния слой прах
  • #2
    18 rate up comment 1 rate down comment
    Мияча ( преди 1 година )
    Лятото не се мие, щото е нагрята, зимата, за да не замръзне, пролет и есен, не се мие, щото постоянно вали...
  • #1
    24 rate up comment 9 rate down comment
    Потребител ( преди 1 година )
    Ние да не сме слуги на колите. Това онова, сега пък и ще ми дава наклон кога да я мия..Когато имам време, тогава. Няма да й слугувам.