IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Русия приватизира и завода на Nissan в Санкт Петербург

Предприятието ще бъде национализирано по същия начин като това на Renault в Москва

Властите в Русия се готвят да национализират активите на японския производител в страната, които включват и автомобилен завод в Санкт Петербург. За това съобщава изданието „Бизнес Петербург“, като се позовава на министъра на промишлеността и търговията Денис Мантуров..


Nissan завод


Според информацията, от Nissan са потвърдили намеренията си да спрат производство на автомобили в Русия до март 2023 г. Така предприятието няма да работи близо година и властите смятат да го национализират по същия начин, както направиха това със завода на Renault в Москва, който вече е под контрола на управата на руската столица.

Самият Мантуров е заявил, че в близко време ще бъде организирана дискусия, която ще реши съдбата на вътрешните активи на Nissan. Напълно възможно е автомобилният завод да бъде национализиран и да премине в ръцете на нов собственик, като това да бъдат властите в Санкт Петербург.

Производствената площадка на Nissan във втория по големина град в Русия произвежда кросоувърите Qashqai и X-Trail, които се радват на сравнително добро търсене на местния пазар. От японската компания вече обявиха, че спирането на дейността в Русия ще и донесе загуби в размер на около 500 млн. долара.


0 от 500
  • #3
    24 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Дори и утре войната да спре (което няма да се случи), икономиката на Русия ще се възстановява с десетилетия. Никой няма да отвори завод там за му го "приватизират". Всичко ще се внася. След 12% спад тази година, който централната им банка очаква (най-вероятно ще са дори повече), руснаците ще се върнат като обем на икономиката 20 г. назад. Догодина 30 г. По-умната част от населението им, която не е на държавна хранилка, вече бяга в Дубай (200К души за по-малко от 3 месеца, според статистиката)
  • #2
    14 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Абе вие правите ли разлика между Пеиватизира и Национализира?
  • #1
    24 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Там ще правят новото жигули , ще се различава от старото по цвета на мигачът :)