IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нов катализатор ще спасява бензиновите мотори

На тестове устройството показва, че ще се вмести в стандарта Евро-7

Краят на конвенционалните двигатели все още изглежда далеч. И докато Европейската комисия обсъжда параметрите на бъдещия екологичен стандарт Евро-7, някои компании вече търсят решения за катализаторите, които ще отговарят на новите параметри.


катализатор


Една от тези разработки беше представена на Виенския моторен симпозиум, който се проведе от 27 до 29 април. Той е разработка на AECC (Европейската асоциация за контрол на емисиите), която представи прототип на нова система. Поне на експериментално ниво тя трябва да позволи значително намаляване на емисиите, причинените от изгарянето в бензинов двигател.

При дизеловите мотори решението вече е ясно, като това са катализаторите SCR. При тях впръскването на adBlue позволява намаляване на емисиите в установените граници, но при бензиновите двигатели нещата все още изглеждат несигурни. Дори филтърът за твърди частици не е достатъчен за този тип агрегати да покрият новия екологичен стандарт и затова трябва да се търсят други варианти.


катализатор


Именно по тази причина AECC представи своята иновативна система, разработена в сътрудничество с IPA (Международната асоциация на металните платинови групи). Тя е оборудвана с два катализатора, разделени съответно на 2 и 3 степени и способни да разделят отделяни частиците на много малки части. В хомологационната фаза на тестване, прототип на VW Golf показа стойности на емисиите на азотни оксиди (NOx) от 3-10 гр/км, които са много по-ниски от границата от 60 мг/км при стандарта Евро-6.

Същите тестове бяха проведени и при ниски температури - до -10 градуса, като резултатите бяха почти идентични с тези от топло време. Автомобилът, използван за изпитанията, беше Volkswagen Golf VIII eTSI, оборудван със 1,5-литров бензинов турбодвигател с мощност 150 к.с. и „мека“ 48-волтова хибридна система.

0 от 500
  • #11
    14 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Приуса харчи доказано малко и е невероятно здрав автомобил. Такситата от този модел с над 1 млн. мили без ремонти го доказват. Японеца го е измислил как да се получи технологично, икономично, екологично и на всичкото отгоре здраво.
  • #10
    14 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Немците сега щели да се спасяват технологично купувайки батерии от китайците. Ха-ха, е без азиатска технология няма да се мине. Пък след 5 години когат електро-недоразуменията им станат тотална щета като сдадат багажа батериите - тогава ще му мислят.
  • #9
    16 rate up comment 16 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Приус харчи повече, ама от половината на голфа. И не трака и не придърпва, и не бълва канцерогенни сажди. Технологии, кво да ги правиш - японците ги разбират, немците - не.
  • #8
    14 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    И за финал Приуса харчи малко повече от голфа , но не върви изобщо , и динамиката му е отчайваща .
  • #7
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    А пропуснах и че не са директно впръскване (макар че не съм 100% сигурен че това влияе но мисля че и то намалява NOx)
  • #6
    10 rate up comment 3 rate down comment
    до 2 ( преди 1 година )
    Нормално е Приуса да има много ниски NOx - те са в следствие на висока температура + високо налягане - хибридите на Тойота, като хибриди ДВГ не работи постоянно, освен че са атмосферни работят и по цикъл на Аткинсън и налягането е много ниско. Просто не е защото Тойота правят някакви магии.
  • #5
    15 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Много добре ама мек хибрид + такъв катализатор сигурно ще струва колкото пълен хибрид така че пак не е кой знае какво дано греша де
  • #4
    24 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Текстът отново е пълен с грешки и безсмислици марка Пешо Шекера. "VW Golf показа стойности на емисиите на азотни оксиди (NOx) от 3-10 гр/км, които са много по-ниски от границата от 60 мг/км??? Кво каза?
  • #3
    20 rate up comment 0 rate down comment
    R ( преди 1 година )
    Aз ли се обърках или в статията сравняват 3-6 гр с 60 мг?
  • #2
    19 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Какво точно ще спасяват? Приус от 2012 има 6 мг/км NOx. Технолгиите отдавна са ясни, само лъжливите швабета остава да ги усвоят..