IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Къде в България е най-опасно да се кара кола?

Напук на "експертите", жертвите по пътищата са най-малко от 60 години насам

Рядко минава и ден, без самопровъзгласилите се експерти по пътна безопасност да ни огреят от телевизорите и да ни заговорят с апокалиптичен тон за ескалиращата "война по пътищата". Ако ги слушате, излиза, че движението в България става все по-опасно и спешно са нужни мерки - които, кой знае защо, неизменно се свеждат до намаляване на позволената скорост и поредно увеличаване на глобите.
    
    
катастрофа, македонски автобус, Струма
Ако не смятаме белязаната от локдауни 2020, 2021 е годината с най-малко жертви по пътищата от точно шест десетилетия насам. При това близо една десета от тях се падат на трагедията с македонския автобус на магистрала "Струма" миналия ноември. Снимка: ДИМИТЪР КЬОСЕМАРЛИЕВ
  
   
Разбира се, "експертите" са принудени да говорят така, за да намерят и те място под слънцето на еврофондовете. Но апокалиптичните им прогнози нямат нищо общо с реалността, както веднага ще видим, ако погледнем сухата статистика. Броят на жертвите по българските пътища отчетливо намаля през последните петнайсетина години. През 2020, покрай локдауните и намалелия международен трафик, спадна до 463 души. През 2021 нарасна малко до 561 - но и това е на практика второто най-ниско постижение за последните 60 години. Въпреки топящото се население, намалява и съотношението жертви на 100,000 души.
   
   
графика, жертви на ПТП, България, статистика, загинали в катастрофи

Всичко това не е повод за ентусиазъм, разбира се. На фона на средното за ЕС съотношение от 5.2 загинали на 100,000 души, българското 8.6 на 100,000 е твърде високо. Но сме готови да поспорим дали повишаването на глобите и намаляването на максималната скорост по магистралите е най-ефективният път за целта. Или той преминава през промяна в ролята на пътната полиция (повече превантивна и показна, по-малко криене в храстите с радара), през активна намеса на полицията срещу лошите републикански и общински пътища (функция, от която МВР повече или по-малко е абдикирало), през затягане на контрола върху техническата годност на автомобилите, вместо към печатането на доходни за някои, но иначе напълно безсмислени екологични стикери.
    
   
графика, жертви на ПТП, Европейски съюз, 2019 статистика, загинали в катастрофи
Най-опасните и най-безопасните региони в Европа по данни на Eurostat, но за 2019 година. През 2021 жертвите в България са 8.6 на 100,000 души (и то след като отчетохме данните от новото преброяване, иначе щяха да са 8.3). Това е доста по-добре от Турция (12.3), САЩ (12.4), Китай (18.8)
  
  
След това кратко отклонение, нека видим кои места в България са били най-опасни за шофиране през 2021 година, и къде рискът да загинете в катастрофа е бил най-нисък. Данните на МВР показват, че най-много тежки произшествия (тоест с пострадали хора) са се случили в Пловдивска област (731), пред София-град, Варна и Бургас. Най-малко са в Търговище (eдва 44), Ямбол, Перник и Видин.
   
    
катастрофа, самосвал, магистрала Струма
Само 9% от тежките катастрофи през 2021 са се случили на автомагистрали, и по-голямата част от тях са с камиони и автобуси, без връзка с максималната скорост от 140 км/ч, срещу която толкова драпат самозваните експерти
   
   
Традиционно най-рисковите месеци - юли и август - този път са изместени от ноември, но това се дължи на една-единствена тежка катастрофа, тази с македонския автобус на "Струма". Около 30% от жертвите са дадени по първокласната пътна мрежка, други 40% - по второкласната и третокласната, и едва 18% са дадени на магистрали.
   
    
Най-опасните области за шофиране в България (ГАЛЕРИЯ):


  
 

0 от 500
  • #36
    1 rate up comment 0 rate down comment
    до модератора ( преди 7 месеца )
    Всеки софиянец знае че е необходима връзка от надлеза на околовръстното в Люлин по бул. Сливница до магистрала Хемус.Това е неотложно за да няма катастрофи, задръствания,замърсявания, Така ще има бърза и безопасна връзка с всички магистрали около столицата.
  • #35
    1 rate up comment 0 rate down comment
    до модератора ( преди 7 месеца )
    Заради некадърника който маха коментарите никога няма да имаме безопасни пътища в страната.
  • #34
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Даниел Ангелов ( преди 7 месеца )
    Трябва да се преправят завоите по пътищата с обратен наклон.Защото изхвърлят автомобилите в насрещното движение.Последиците са известни много жертви и потрошени автомобили. По новите пътища не трябва да се допускат грешки на завоите.Защото войната по пътищата е безмилостна.
  • #33
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Наталия Цанкова ( преди 7 месеца )
    Политиците вместо да ограбват държавата трябва да възложат на много фирми да правят едновременно магистралите. Защото партийните фирми крадат повече и от политиците. Но никой не осъжда престъпниците.Затова трябва да бъдат линчувани за да страдат и те.
  • #32
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Нели Асенова ( преди 7 месеца )
    Докато не се закупят летящи линейки и пожарни ще се увеличават жертвите по пътищата в държавата. България дава повече жертви от воюващи държави. Вината затова е в депутатите. Трябва да спрат да се тъпчат с евтини храни в депутатския стол и да започнат да служат на държавата.
  • #31
    1 rate up comment 0 rate down comment
    до модератора ( преди 7 месеца )
    Този където маха коментарите Бог да го накаже. Защото политиците не купуват летящи пожарни самолети и хеликоптери.Дори и летящи линейки още няма.Но прахосаха милиарди заради комисионни.
  • #30
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Кейси ( преди 8 месеца )
    Ако се правят качествени пътища в страната ни ще се увеличи значително населението, защото ще намалят убийствата по пътищата. Но трябва и много строги санкции за нарушителите на правилата по пътищата.
  • #29
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Пешо чикагото ( преди 8 месеца )
    Не трябва да се правят икономии за строителството на пътища. Трябва да се правят огромни тунели в планините, големи мостове и транспортни надлези на няколко нива.
  • #28
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Илия Загорчев ( преди 8 месеца )
    За да се намалят опасните пътища, трябва да се построят поне две качествени магистрали. Едната от Видин до Бургас, другата от Петрич до Силистра. Като над Дунав се построй огромен мост за автомобили и влакове. Над Дунав трябва да има поне пет моста. Защото са необходими. В Будапеща мостовете над Дунав са повече отколкото между България и Румъния.
  • #27
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Зана Николова ( преди 8 месеца )
    Най големия враг на България са пътищата, депутатите и правителството.