IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

GM измисли учебна кола, която заменя инструктора

Автомобилът ще може да оценява способностите на обучаващия се

Американският производител General Motors патентова система за автономно шофиране за територията на САЩ, която е предназначена да обучава нови шофьори без инструктор.


GM безпилотен автомобил


Технологията ще може да оценява уменията на ученика и да го инструктира в реално време за правилното използване на волана и педалите. По време на учебния процес „виртуалният инструктор" постепенно ще дава по-голям свобода на обучаващия се водач, като в крайна сметка ще му осигури достъп до напълно самостоятелно шофиране.

Според документ, публикуван в базата данни на Службата за патенти и търговски марки на САЩ, този подход за обучение на нови шофьори ще бъде значително по-евтин, тъй като няма да има нужда от наемане на професионални инструктори. Съответно, няма да има нужда и от сегашните учебни коли във вида, в който ги познаваме.

Предполага се, че напредъкът на учениците се оценява според показанията на сензорите, така че оценките да бъдат точни и безпристрастни. Предимството е, че обучението ще може да се следи в реално време, така че действията на човека зад волана ще може да бъдат контролирани.

Според информациите, всичко това не означава, че само защото GM е патентовал нова система за обучение, тя ще бъде внедрена в обозримо бъдеще. Не е изключено, тя да не влезе в употреба. От концерна обаче подчертават, че технологията за автономно шофиране има за цел да обучава шофьорите, а не да ги замени.

0 от 500