IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Бъдещето не е на личните автомобили, а на каршеринга и безпилотните коли

Експерти вече търсят начини за преобразуване на паркингите в големите градове

Експерти от Масачусетския технологичен институт предложиха паркингите в САЩ да станат многофункционални, като изграждането им да бъде планирано така, че във всеки един момент да може да се промени предназначението им. Според тях, каршеринга, такситата и общественият транспорт, а също така и бъдещите автономни коли съвсем скоро ще заменят напълно личните автомобили.


автономни автомобили


Учените дават за пример Сингапур, където в момента 5,6 млн. население използва 1,3 млн. места за паркиране. А това излиза доста скъпо. Експертите са пресметнали, че ако личният транспорт бъде заменен с обществен, то площта за паркиране ще бъде намалена с 86%. Това напълно ще промени погледа върху градското планиране, като пространството няма да бъде отделяно за автомобили, а за хората.

Изданието Planetizen на свой ред достига до извода, че дълги години планирането на американските градове се е извършвало с приоритет на автомобилната инфраструктура, заради което много райони сега са непригодни за придвижване по друг начин. Това оказва влияние на жителите им. Всяко семейство трябва да има свой автомобил, дори когато не може да си позволи разходите за транспорт - около 500 долара месечно.

При това повечето разходи са фиксирани - трябва да се плати една и съща сума, независимо от това, колко изминава един автомобил. Експертите стигат до извода, че трябва да се промени напълно подхода към инфраструктурата, да се развива обществения транспорт, а в районите първо да се планира зони за пешеходци.

Снимка: pixabay.com

0 от 500