IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi: Не очаквайте, че ще спите, докато автономната кола ви вози!

Адвокатът на компанията очаква безпилотните автомобили да се появат в Европа до 2030 година

Много се говори за автономните превозни средства и свободите, които те ще предоставят на своите собственици, но все още няма яснота около тяхното бъдеще. Основният проблем в случая е правната страна на въпроса, затова е интересно мнение на хората, които най-добре са запознати с нея.


Audi


Според ръководителя на правния отдел на Audi – Юта Клавитер, шансовете за автономно бъдеще на автомобилите са много големи, но това не означава, че хората ще забравят как да шофират през следващото десетилетие.

„В Европа можем спокойно да кажем, че ще видим функции като автопилот на магистрала за пътуване дълги разстояния до 2030 г. Въпреки това, не смятам, че ще може да спим в колата, докато пътуваме“, коментира Клавитер.


Audi


В момента на Стария континент все още е съществуват технически регламенти за регулиране на използването на автономни системи от ниво 4, при което автомобилите се движат самостоятелно без намеса на човека. Главният адвокат на Audi очаква, че те ще бъдат въведени най-рано през 2024 г.

„Трябва да хармонизираме регулациите на международно или поне на европейско ниво. В противен случай използването на тези превозни средства ще бъде ограничено от технически различия в отделните държави и техните законодателства“, казва още Клавитер.


Audi


Като пример тя посочва Германия, която е далеч пред останалата част от Европа – както по отношение на регулациите, така и при технологиите. В същото време обаче тя изостава от Китай и Северна Америка, като целта е да се върви с малки стъпки, за да може автономните автомобили да бъдат по-безопасни.

„За потребителите този бавен път към автономно шофиране ще изглежда по-различно в градовете, отколкото извън тях. Докато хората, които живеят извън големи центрове, ще продължат да карат колите си за години напред, автономният транспорт в градовете ще се развива. Много хора в тях ще използват превозни средства без шофьор (не само коли). Ще използваме скутери, велосипеди под наем или дори мобилни ротори за възрастни хора, като те ще бъдат свързани със системи за зареждане, което ще улесни употребата им“, смята юристката.

0 от 500
  • #3
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Проблема на автономните коли е, че или всички трябва да са такива, или никой. Тоест щом 30-та година трябва да е възможно - до 40-та да са го интегрирали повечето производители (макар че искам да видя автономна Дачия колко ще струва). После докато се насити пазара и стана 2060-та. До тогава я камилата, я камиларя.
  • #2
    1 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    ниво 5 точно това означава! юристи от правния отдел?! ясно
  • #1
    3 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    роди ме мамо руса аз сама ще стана юрист