IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Двата най-големи производителя в света са изправени пред нова криза

Заводи на Toyota и Volkswagen спряха работа заради нова вълна от Ковид-19 в Китай

Недостигът на чипове се задълбочи с войната в Украйна и това допълнително затруднява производството на автомобили. Сега към него обаче се присъединява и нова вълна от Ковид-19, която причинява сериозни проблеми на компаниите, произвеждащи превозни средства в Китай.


Volkswagen


Положението е особено тежко за двата най-големи автомобилни производители в света - Toyota и Volkswagen , които се опитват да се справят с редица ограничения, наложени от китайското правителство. И двете компании са спрели местното производство, като се надяват, че ситуацията ще се нормализира тази седмица, но засега това не става.

Volkswagen, например, е част от съвместно предприятие с базирания в Китай холдинг FAW Group. Двете компании произвеждат автомобили в Чанчун – един от регионите, който е обект на новите ограничения заради пандемията. Местният завод трябва да заработи отново в сряда, но според последните информации, това вероятно няма да стане, тъй като властите готвят нови ограничения.


Toyota


Toyota също работи с FAW Group, като тяхното съвместно предприятие в Чанчун също преустанови дейността си. Японците имат и заводи в Тиендзин, които засега продължават нормална работа, но се очаква, че подобни ограничения ще бъдат наложени и в други райони на Китай, което ще влоши ситуацията.

Както е известно, повечето автомобилни компании, включително Toyota и Volkswagen Group, вече спряха производство в Русия заради нахлуването в Украйна. Ако към това се добави недостига на чипове и спирането на заводите в Китай заради коронавируса, се очертава още по-голям хаос в автомобилната индустрия. А това ще доведе и до сериозни загуби на водещите производители.


0 от 500
  • #3
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Нас не ни бърка. Кризата с чиповете ще я видим след 20 години в триъгълника Драгичево - Горубляне - Дупница.
  • #2
    12 rate up comment 5 rate down comment
    Пинко ( преди 2 години )
    Айде стига с тия паникьорски заглавия и плашене на хората!
  • #1
    12 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 2 години )
    Все се чудя какво толкова реват че производството било спряно за една седмица. Като отвориш сайтовете на дилърите е пълно с коли на 1-2 години, тук таме има и чисто нови на склад.