IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пожарът на кораба постави Lamborghini в трудна ситуация

Италианците трябва да възстановят производството на Aventador, но нямат части

Пожарът на кораба „Фелйсити Ейс“ постави компанията Lamborghini в доста сложна ситуация. На борба на товарния съд имаше на 4000 коли от различни марки на VW Group, като всички те най-вероятно са напълно унищожени.


Lamborghini Aventador


Сред колите има и няколко бройки от суперколата Aventador, чието производство официално е прекратено. Изгорелите коли обаче са предплатени от клиенти на марката, като все още не е ясно как ще бъдат обезщетени те.

Проблемът се усложнява допълнително от глобалния недостиг на електронни компоненти, който засегна световната автомобилна индустрия. В Lamborghini разполага с нужните чипове, за да произведат планираните до края на годината автомобили, но не и за нови Aventador.


Lamborghini


Според Андреа Балди, главен изпълнителен директор на Lamborghini America, в момента компанията прави промени в графиците за производство, за да освободи място на конвейера за нов модел, който трябва да бъде представен до края на годината.

„Във всички случаи ще има забавяне на доставките, като ние сме информирали дилърите си, а те трябва да се свържат с клиентите. Рискът е, че ако времето се удължи прекалено, някои от клиентите ни може да се откажат от поръчката си“, коментира Балди пред Autonews.


Porsche


Ситуацията, в която попадна Lamborghini, е много подобна на тази с Porsche от 2019 г. Тогава кораб на германската компания, превозващ 4 бройки от 911 GT2 RS, пострада при инцидент и колите бяха унищожени. Наложи се Porsche да възобнови производството на модела, но тогава нямаше проблем с чиповете. А и 911 GT2 RS споделя голяма част от компонентите с 911.

При Aventador положението е различно, тъй като голяма част от технологиите и компонентите в него са уникални за цялата гама на Lamborghini. И сега трябва да бъдат набавяни наново, за да се поднови производството.


0 от 500
  • #10
    2 rate up comment 0 rate down comment
    До предния ( преди 2 години )
    Не е в това въпроса, бе мой. Хубаво, че са застраховани, ама потенциално могат да загубят клиенти. Това да не ти е кауфланд? Като са обещали, че ще направят поръчката, значи ще я направят, ама Aventador не се произвежда вече, трябва цял производствен процес да задвижат само за 1 бройка и т.н. Те не са за едните пари, дето ще вземат от застраховката, ами скъпия процес, който ще подкарат за 1 бройка само и няма да могат ди си избият парите за производство.
  • #9
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Джипко Бибитков ( преди 2 години )
    Това е странно. Възможно ли е коли, които се превозват през океана, да не са застраховани?Фолксваген щял да загуби 410 милиона... Ами за какво са карго застраховките тогава ?
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Димитър Йорданов Хри ( преди 2 години )
    Едно от големите разковничета и икономии и оптимизации и рационализации = и за,, Lamborghini,,, и за останалите може да са и задвижване и с ***, и със спиране и потегляне и с моторни и спирачки и от ластици, пружини, двигател със сгъстен въздух,, който при намаляване на скоростта и при спиране помпа въздух и навива пружините и ластиците, и ги развива без горене и без електрополета при потегляе и екологизират. ( по идеи и на Данчо = механиката, Коко, Симича, Дими = керамиката, Бобо, и
  • #7
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Димитър Йорданов Хри ( преди 2 години )
    Възможно е и това, = разковничето да е да се направи успешна икономия и да се пусне и да се и дари и по =евтини и по =екологични варианти с *** =без двигател с горене, и такива, които се движат и по велосипедни алеи, и ще се получат и десетократно по = големи суми пари, и ще се и направят и 25 пъти и по =голям,и катодарят и на нуждаещите се и от затворите, Карлуково, Куциян, Белене, лудниците, Столипиново , Факултето, Максуда, Суходол, Ловеч = Скръвена, Бухенвалд, Дахау, Освиенцим и т. Н.
  • #6
    6 rate up comment 1 rate down comment
    То ( преди 2 години )
    Ами заменете чиповете с чепове ......там недостиг няма.
  • #5
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Син ( преди 2 години )
    Ми да си вземат по една Дачия,ко толкоз...
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Янко 1 ( преди 2 години )
    Ако няма части, как ще подържат тези изгорелите ако бяха доставени. Май работата е- липса... Висока цена на новите ни продукти
  • #3
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Жалко ( преди 2 години )
    Кофти работа. Да си платиш кола
  • #2
    2 rate up comment 5 rate down comment
    колко жалко ( преди 2 години )
    И една тесла семеен ван ги изпреварва
  • #1
    1 rate up comment 6 rate down comment
    До 1 ( преди 2 години )
    Що бе? Не ти харесва да ти пишат за електрички ли? Явно си се подразнил от Тесла вчера!