IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електрическите пикапи могат да спасят планетата

Проучване показва огромните ползи от преминаването на ток на моделите от този клас

Когато става въпрос за намаляване на парниковите газове от пътнически превозни средства, електрификацията изглежда като чудесно решение. Проучване на Университета в Мичиган показва, че за да има по-голям ефект от нея, производители трябва да се съсредоточат върху конкретен сегмент на пазара.


пикапи


Най-подходящи в случая изглеждат именно любимите на милиони американци пикапи. Тези практични автомобили вършат чудесна работа, но имат един основен недостатък – харчат много гориво и съответно отделят повече вредни емисии. И дори хибридните предложения на някои производители не успяват да компенсират това.

По тази причина учените смятат, че ако фокусът бъде насочен върху превръщането на пикапите в сегмент от изцяло електрически превозни средства, това ще има и най-голям ефект върху парниковите газове.

Според проучването на Университета в Мичиган, електрическите седани, джипове и пикапи имат 64% по-ниски емисии в сравнение с еквивалентните им модели с двигатели с вътрешно горене в САЩ. А това означава, че независимо от сегмент на превозното му средство, неговото преминаване към електрическо задвижване ще има трайно въздействие върху околната среда.

„Замяната на седан с двигател с вътрешно горене с електрически седан спестява 45 метрични тона еквивалент на въглероден диоксид. При SUV-моделите този показател е 56 метрични тона, а при пикапите – 74 метрични тона“, посочват авторите на изследването.

Това означава, че замяната на един пикап с вътрешно горене с електрическа версия ще има най-голям ефект върху въглеродните емисии сравнение с други превозни средства. И ако се отчитат предпочитанията на американците и нарастващото търсене на пикапи на ток, именно този пазар може да помогне за рязко намаляване на вредните емисии.

0 от 500
  • #1
    9 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Това е все едно да кажеш, че чевекоядците могат да спасят човечеството. На подобна простотия само американци могат да повярват. За повечето от тях пикапа е градски автомобил и масово в сащ ги ползват, като такива. Всеки сам да си прави изводите колко са зле с главите тези хора там, които ще "спасяват" планетата.