IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автомобилите с ДВГ са по-екологични от газовитe котлони

Половин милион коли отделят толкова метан, колкото всички печки в света

Учени от Калифорния публикуваха в списанието Environmental Science & Technology свое проучване, в което са сравнени щетите за околната среда, причинявани от автомобили, работещи с двигатели с вътрешно горене и котлоните на газови печки.


газов котлон


Резултатите от изследването сочат, че половин милион превозни средства годишно отделят по-малко метан в атмосферата от домакинските уреди. Освен това, дори преминаването към електрически котлони няма да подобри ситуацията.

Като част от експеримента учените са изследвали работата на печките в 54 хотела. Специалисти са уплътнили уредите с полиетилен, след което са измерили нивото на емисиите на метан по време на работа. Оказа се, че 3/4 от общия обем газ на печката е изхвърлен, докато тя е изключена. Експертите обясняват това с факта, че по време на работа огънят почти напълно изгаря метана. Така газовата технология създава парников ефект дори без работа.

Учените са изчислили, че печките на природен газ отделят 2,6 млн тона метан във въздуха всяка година, което е сравнимо с емисиите на половин милион автомобила, задвижвани с двигател с вътрешно горене. Това означава, че дори в случай на пълен преход към електрически печки, нивото на въглеродните емисии от производството на енергия за тях ще бъде по-високо, отколкото при използване на газови уреди.

0 от 500
  • #28
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Петролната мафия става жалка вече в опитите си да заблуждава общественото мнение.
  • #27
    13 rate up comment 0 rate down comment
    Сашо ( преди 2 години )
    Някой нещо разбра ли от тая статия?
  • #26
    2 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    природният газ е от 92 до 98% метан, но има и други примеси като етан; пропан и незначителни колочества от по-тежките въглеводороди; както и азот и въглероден диоксид... ако трябва да сме безкрайно точни
  • #25
    13 rate up comment 0 rate down comment
    Fury ( преди 2 години )
    До #23 Природният газ, който идва по тръбите е МЕТАН. Газифицираните жилища у нас и по света горят метан в котлоните си! Пропан- бутанът е продукт на преработката на нефта (това , което остава след нафтата и бензина) и го купуваш от бензиностанцията в стоманена бутилка и си го свързваш в къщи с котлона!
  • #24
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    2020 ес е използвал 394 милиард кубически метра природен газ, след като не знаете нищо по-добре си мълчете, иначе пропан-бутана може и с кофи да го мъкнете
  • #23
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    муахаха, работят основно на природен газ, разбирачи с разбирачите ви , защото пропан-бутана ще си го мъкнете с бутилки, смехурковци
  • #22
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Баси глупостите ( преди 2 години )
    Даже не знам защо го четах това.
  • #21
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    много поучителни коментари с нетърпение чакам статия за мусаката или за крем карамел
  • #20
    14 rate up comment 0 rate down comment
    Стоян ( преди 2 години )
    Не бях чел по неразбираема и логично объркана статия. Къде са редакторите. Моля прочитайте простотийте на драскачите си преди да ги публикувате . Пълен срам. Нещо намерено, преведено с google и пейстнато без капка акъкл.
  • #19
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Иванов ( преди 2 години )
    Петре, Петре, кво си пушил, кога писа тая статия? Нещо силно ще да е било.