IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автомобилите с ДВГ са по-екологични от газовитe котлони

Половин милион коли отделят толкова метан, колкото всички печки в света

Учени от Калифорния публикуваха в списанието Environmental Science & Technology свое проучване, в което са сравнени щетите за околната среда, причинявани от автомобили, работещи с двигатели с вътрешно горене и котлоните на газови печки.


газов котлон


Резултатите от изследването сочат, че половин милион превозни средства годишно отделят по-малко метан в атмосферата от домакинските уреди. Освен това, дори преминаването към електрически котлони няма да подобри ситуацията.

Като част от експеримента учените са изследвали работата на печките в 54 хотела. Специалисти са уплътнили уредите с полиетилен, след което са измерили нивото на емисиите на метан по време на работа. Оказа се, че 3/4 от общия обем газ на печката е изхвърлен, докато тя е изключена. Експертите обясняват това с факта, че по време на работа огънят почти напълно изгаря метана. Така газовата технология създава парников ефект дори без работа.

Учените са изчислили, че печките на природен газ отделят 2,6 млн тона метан във въздуха всяка година, което е сравнимо с емисиите на половин милион автомобила, задвижвани с двигател с вътрешно горене. Това означава, че дори в случай на пълен преход към електрически печки, нивото на въглеродните емисии от производството на енергия за тях ще бъде по-високо, отколкото при използване на газови уреди.

0 от 500
  • #18
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Иванов ( преди 2 години )
    Ако някой разбра нещо от тая статия, да вдигне ръка. То бива бездарни преводи и журналисти , ама тва вече...Сравняват всички печки с половин милоин коли. Ама само в САЩ , колите са над 100 милиона. Ко прайм?
  • #17
    2 rate up comment 5 rate down comment
    Dancho ( преди 2 години )
    До #Фончо, човече, ти се не по-малко *** от автора на статията. Печката работи с пропан или пропан бутан, а при горене или след свършване се отделя метан в атмосферата. Още повече, че в София няма 2 млн.автомобила.
  • #16
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Фончо ( преди 2 години )
    До колкото можах да разбера нещо т тая тъпня, всички печки на газ в света отделят толкова метан, колкото 500 000 автомобила. Че те в София са 4 пъти повече, бе уйче. Как тогава ажеба ще ми казваш такива глупости със заглавието и как аджеба ги сравняваш двете и в коя категория???Да не говорим, че метан не се отделя от печка при горене, защото то е горивото. Общо взето пълна каша, ама поне накрая на месеца шефа като ти отценя работата ще може в графа написани статии са сложиш още една единица.
  • #15
    7 rate up comment 1 rate down comment
    TSLA ( преди 2 години )
    "То и аз не разбрах кво написах"
  • #14
    10 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Тоест голяма част от пропан бутана изтича от бутилката когато не гори котлона?Защото при горене се отделя вода и СО2, ами да въглероден двуокис или диоксид. Да не е супер еко, обаче за разлика от дизеляците няма сажди и други едни съединениякоито се отделят от дизелите които са КАНЦЕРОГЕННИ, за това в САЩ почти няма леки автомобилидизели. А при газ за автомобилните поради ниското му качество се отделят сяра и серни съединения , които с вода образуват КИСЕЛИНИ и увреждат яко белите в ...
  • #13
    19 rate up comment 1 rate down comment
    Fury ( преди 2 години )
    Голяма бъркотия е тази статия. Как така като не работи котлона се отделя газ метан? Метанът е горивото и в резултат на процеса горене се превръща напълно в СО2 и вода! Никакъв метан не може да отделя при работа на котлона!
  • #12
    15 rate up comment 0 rate down comment
    Бат Рам3 ( преди 2 години )
    Няма страшно. Все по-малко жени знаят как да готвят, камо ли за газови котлони..
  • #11
    24 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Боже, какво прочетох току що? Тая статия да не я генерирал някой бъгав алгоритъм? Думи има, смисъл - не.
  • #10
    5 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    муахаха, каквото и да се напише чукчите не четат, а само пишат, мъдрост след мъдрост за теми, които дори не са чували...
  • #9
    14 rate up comment 6 rate down comment
    Муахаха ( преди 2 години )
    Един ден всички ще се обърнат и ще питат - "и защо трябваше да се изхарчат толкова милиарди и защо беше този натиск да минаваме на електрички, като няма никакъв екологичен ефект"! Точно както в много държави се питата "защо беше този натиск и всички тези обещания за ваксините, като всичко си продължава" Вярно, умират по-малко хора в страните с висок процент ваксинация, но проблема остава! Ще има - Вярно, Пешо вече не кара къдящото TDI, ама въздуха пак мръсен