IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

8 въпроса за зарядната мрежа в България

Колко са вече бързите станции у нас, как се развиват цените и има ли горна граница за скоростта на зареждане?

"Зелената сделка" на ЕС вече очертава безвъзвратно пътя към отказ от двигателя с вътрешно горене и преход към електрическо задвижване - включително и за България, колкото и далечна да ни изглежда тази перспектива от гледна точка на днешния ни автомобилен парк.
 
 
Ангел Димитров, АВВ България
Ангел Димитров, експерт Бизнес развитие зарядна инфраструктура в АВВ. Снимка ДИМИТЪР КЬОСЕМАРЛИЕВ
  
  
Но за да се случи този преход, първо трябва да се построи съответната зарядна инфраструктура. А това е нещо като омагьосан кръг: за да може да се изплати солидната инвестиция в зарядни станции, по пътищата първо трябва да има достатъчен брой електромобили, които да зареждат от тях. А за да има достатъчно електромобили по пътищата, купувачите им първо трябва да са спокойни, че зарядната инфраструктура е достатъчна.

 

БРОЙ ЗАРЯДНИ СТАНЦИИ
Нидерландия - 82 602
Германия - 50083
Франция - 32287
Италия - 22471
Австрия - 9353
Полша - 3674
Унгария - 2259
Чехия - 1424
Словакия - 1261
Словения - 1164
Хърватия - 918
Румъния - 737
България - 368
Данни ЕFAO


Какви са основните предизвикателства при създаването на тази инфраструктура, какви нови технологии навлизат в нея и как се променят цените на апаратурата напоследък - по тези въпроси разговаряхме с Ангел Димитров, eксперт Бизнес развитие зарядна инфраструктура в АBB, световния пазарен лидер в този сегмент. Разговорът бе част от конференцията Bloomberg Tech21: CarTech.
      
    
8 ключови въпроса за зарядната мрежа в България (ГАЛЕРИЯ):

0 от 500
  • #8
    10 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    В началото на годината ситуацията истеризира - от 1 януари до 10 февруари в ЕСО са внесени 18 заявления за присъединяване към голямата мрежа на 1004 мегавата мощности, 166 са заявленията за 184 мегавата зелени централи. За месец и 10 дни инвеститори са обявили, че ще строят възобновяеми мощности колкото един блок на АЕЦ Козлодуй."
  • #7
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Още 15 200 мегавата ВЕИ мощности - преди всичко соларни централи, се очаква да има в България в близките години. Толкова са заявленията за присъединяване, които инвеститорите са подали в Електроенергийния системен оператор (ЕСО) в последните 3 г. За сравнение, в 11,49 часа в неделя цяла България консумираше ток от 4789 мегавата, а рекордът през зимата е малко над 7000 мегавата.
  • #6
    13 rate up comment 3 rate down comment
    До долния ( преди 2 години )
    Аз понеже съм кух вече втора година имам фотоволтаици на покрива. А ти колко си умен и какво правиш по въпроса? Ако един милион домакинства направят като мен, колко мислиш че ще е цената на тока всеки път когато пекне слънце?
  • #5
    7 rate up comment 6 rate down comment
    3 ( преди 2 години )
    евтиния ти ток от възобновяемите, вдигна цената двойно ве пъпешшшшшшшш
  • #4
    2 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    ами ако си толкова силен купи електроенергията която се изнася и я пусни на вътрешния пазар на покупна цена ще те изберем за президент за министър председател цар пъдар на територията какъвто кажеш такъв ще те направим
  • #3
    12 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    И за какво са ти допълнителни атомни централи, като ако отвориш сайта на ЕСО ще видиш че към момента България изнася над 2000 мегавата мощности. Тоест повече от мощността на АЕЦ Козлодуй. Този износ ще е докато останалите се преориентират и започнат да произвеждат евтин ток от възобновяеми източници и няма да има кой да купува скъпия атомен ток.
  • #2
    8 rate up comment 1 rate down comment
    До долния ( преди 2 години )
    Ти въобще прочете ли статията? Прочете ли как се инсталират няколко 150кв колонки на бензиностанция с инсталирана мощност под 50 киловата за цялата бензиностанция?
  • #1
    8 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Тези неща трудно се случват без подкрепа на държавата. Трябва гъвкава политика и стимули, за да се случи максимално бързо. Също така, трябва да се изгради АЕЦ Белене и още 2 реактора в Козлодуй, но тези, които ни управляват са на друго мнение или по-точно са кукли на конци и други им диктуват какво да правят, а тези други искат да сме енергийно ЗАВИСИМИ, а не независими. Така, че нещата са много свързани и трябва да се разглеждат комплексно.