IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Европа стимулират преминаването на етанол

Помощта в някои региони достига до 50% от цената на устройството

Цените на горивата продължават да се покачват и на фона на войната в Украйна тази тенденция едва ли ще се промени. Това кара много шофьори да търсят алтернативни решения за намаляване на разходите си за гориво, като едно от тях започва да се прилага все по-масово в някои райони на Европа.


кутия етанол


Става въпрос за инсталирането на кутия Е85, при която автомобилът може да премине на етанол (Е85). Цената на този вид гориво е около 80 цента на литър, което е близо 2 пъти по-малко от бензина. Монтажът на устройството става сравнително лесно, като неговата цена е около 700 евро.

Разбира се, за целта е нужно първо да се провери дали съответният модел може да работи и на етанол, освен на бензин. От 90-те години насам много от автомобилите са съвместими с това гориво, но голяма част от техните собственици не са наясно с това.

Самата инвестиция може бързо да се превърне в печеливша, още повече че властите в някои региони на Франция, например, вече предлагат финансови стимули. Те започнаха да се прилагат още през миналата година, като в началото бяха 250 евро. Сега те достигат до 500 евро, но не могат бъдат повече от 50% от цената на самото устройство.

От началото на април помощта ще бъде обвързана и с данъците, които плащат жителите на съответните региони. Идеята е разходите за инсталиране на кутия за Е85 да бъдат покрити с над 60%, като това е още един стимул за шофьорите да преминават към такова гориво.


0 от 500
  • #14
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Истина ( преди 2 години )
    От много видове горива трябва да има в бъдешето.Така и цените ще са нормални.
  • #13
    10 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Преди 15 години карах на чист етанол повече от 2 години. Цената в Химснаб беше 75 стотинки на килограм. Разхода с около 30% повече от на бензин. След като вдигнаха цената не излизаше сметката вече и спрях. Иначе става на всяка бензинова кола и без устройство за 500 евра. Малко промени в ECUто и си работи
  • #12
    9 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    #9 Запоявядай в Германия, за да се насладиш на безкрайно много фотоволтаици и вятърни ел. цетнрали. Но те Германците знаем, че са доста ***! БГ сме най-ителигентните след представителите на Израел, но пък не ни личи много.
  • #11
    10 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Лесно решим проблем повече аец по-малки двигатели по-кубатура
  • #10
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    И преди някой да се е заял умножавам 600 по 4 за да отчета почивка за почвата
  • #9
    16 rate up comment 6 rate down comment
    до 7 ( преди 2 години )
    Значи дай да зарием цялата земя с фотоволтаици и царевица за бензин? А земя за храна? Само САЩ гълта близо 600 милирада тона бензин умножи по 3 за да получиш царевицата. Имаш около 1 тон на хектар. Значи ти трябват 2400 милиарда хектара - 24 милиона квадратни километра. 220 Българии грубо. А после тепръва фотоволтаиците
  • #8
    7 rate up comment 4 rate down comment
    отново 6 ( преди 2 години )
    Изинявам се тези 10 л са при положение че етанола е би продукт при производството на захар. При отглеждане на царевица само за етанол е около 300л/тон. НО из уикипедия: "...Several full life cycle studies have found that corn ethanol reduces well-to-wheel greenhouse gas emissions by up to 50 percent compared to gasoline. However, other research has concluded that corn ethanol produces more carbon emissions per unit of energy than gasoline, when factoring in fertilizer use and land use change..."
  • #7
    5 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Енергията за всички тези процеси ще дойде от евтин слънчев ток и аец
  • #6
    20 rate up comment 1 rate down comment
    до 5 ( преди 2 години )
    Това растение иска поливане и торене, иска МНОГО обработваема площ. После да не мислиш че го изтискваш и си готов. Не - тепърва трябва да го вариш да го дестилираш да го рафинираш. И от 1 тон захарна тръстика - най-ефективния вариант, получаваш 10 л чист етанол. Сега сметни колко тона ти трябват за 1 резервоар. А за 100 милиона?
  • #5
    5 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Какво му е производството разстението си разсте късаш наливаш и караш